17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnsamblul „Brancusi“ este inaccesibil persoanelor cu handicap

Ansamblul „Brancusi“ este inaccesibil persoanelor cu handicap

• Inainte de a ajunge la Masa Tacerii, vizitatorii trebuie sa urce citeva trepte • Pe 10 noiembrie vor fi inaugurate noile parcuri ale ansamblului „Brancusi“ de la Tirgu Jiu • Mitropolitul Teofan va oficia o slujba de binecuvintare a parcurilor

Peste mai putin de doua saptamini, autoritatile din Tirgu Jiu vor organiza o ceremonie prilejuita de finalizarea lucrarilor de amenajare peisagistica a Ansamblului „Constantin Brancusi“. Este vorba despre Parcul Municipal „Constantin Brancusi“ si Parcul „Coloanei Fara Sfirsit“. Pe 10 noiembrie, intre orele 17.00 si 19.30, se va desfasura programul pregatit de municipalitate, care cuprinde alocutiuni, taierea panglicilor, precum si punerea in functiune a instalatiilor de iluminat ale celor doua parcuri.

Pe lista de invitati figureaza ministrul culturii si cultelor, primul-ministru, seful misiunii Bancii Mondiale in Romania, precum si reputatul Barbu Brezianu. Fanfara orasului va asigura fondul sonor al ceremoniei. Ambele parcuri vor fi binecuvintate printr-o slujba oficiata de Inalt Prea Sfintia Sa Teofan, Mitropolitul Olteniei.

Interventie ciudata in „trupul“ ansamblului

In prezent, constructorii se ocupa de ultimele detalii. Cele doua parcuri au suferit citeva modificari, fiind plantati arbusti, arbori din mai multe specii si gazon, avind loc si o redesenare a aleii principale din Parcul „Constantin Brancusi“. Citeva trepte constituie una dintre cele mai bizare realizari ale constructorului in cadrul Axului „Brancusi“, interventie care a avut girul sefului culturii gorjene, Ion Sanda. Acestea au fost turnate in beton, la numai citiva metri de Masa Tacerii, „retezind“ practic aleea. Daca autoritatile, in frunte cu primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, au fost de acord cu realizarea treptelor, sint si citeva voci care pledeaza cu vehementa impotriva acestora. Printre cei care se opun se numara si sculptorul gorjean Mihai Topescu, insa cea mai vehementa replica fata de ceea ce s-a intimplat a fost data de arhitectul Iulian Camui, seful Serviciului Patrimoniu din cadrul Directiei pentru Cultura Gorj. Acesta considera ca, prin realizarea treptelor, a fost limitat accesul persoanelor cu handicap la Masa Tacerii.

„Ar trebui o rampa de acces de 500 de metri pina la Masa Tacerii. In momentul in care am vazut in ce directie o iau lucrarile, eu m-am retras. Nu am mai vrut sa imi spun parerea. Nu stiu ce interese sint la mijloc, dar se pare ca exista citeva. Planurile proiectului nu le-a vazut nimeni. Ele stau inchise in primarie. Initial, nu a fost vorba de nici o treapta. In prezent, ansamblul este inaccesibil persoanelor cu handicap“, a declarat arhitectul Iulian Camui. Proiectul de amenajare peisagistica a celor doua parcuri a fost realizat de firma americana OLIN PARTNERSHIP. Pe site-ul firmei (www.olinpartnership.com) este mentionat proiectul de la Tirgu Jiu, fara sa fie prezentate prea multe date tehnice, singura ilustrare a textului de prezentare fiind trei desene in creion si o harta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS