22.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRevizia tehnica la instalatiile de gaze, motiv de disputa intre locatari

Revizia tehnica la instalatiile de gaze, motiv de disputa intre locatari

DISTRIGAZ SUD-filiala Craiova a demarat in aceasta luna o ampla actiune de revizie tehnica a instalatiilor de gaze. Conform Normativei de gaze 16-98, unitatile care distribuie gaz metan sint obligate ca, o data la zece ani, sa efectueze aceste verificari. Pentru a exploata instalatiile in deplina siguranta, consumatorii trebuie sa permita accesul lucratorilor de la DISTRIGAZ in locuinta. „Daca un singur locatar nu este acasa, neputind sa verificam instalatia lui de gaze, sintem obligati sa intrerupem furnizarea gazului pina la verificarea instalatiei din respectivul apartament. Aceasta situatie nemultumeste restul colocatarilor de pe respectiva scara, dar nu avem alta alternativa. Mai exista si alta categorie de persoane care intentionat nu ne lasa sa ne facem treaba, pentru ca au conflicte cu vecinii. Pe noi nu ne intereseaza ce probleme exista intre ei, noi vrem doar sa ducem la bun sfirsit ceea ce avem de facut“, a precizat un angajat al DISTRIGAZ SUD-filiala Craiova.

In cazul in care unul dintre locatari refuza in mod repetat sa permita accesul lucratorilor la instalatia sa de gaze, aceasta va fi scoasa din functiune pe timp nelimitat. Acest lucru nu ii sperie pe unii craioveni care fie nu sint in localitate, fie refuza revizia. Din acest motiv, in cartierul 1 Mai, unde aceste actiuni au fost demarate inca de ieri, angajatii DISTRIGAZ au pus diverse afise in care se prezinta pe scurt programul initiat. „Pe timpul vacantei, locatarii care lipsesc sa lase cheia unui vecin sau unei rude pentru a ne permite accesul in locuinta“, scrie in afis.

Craiovenii sint insa ingrijorati de situatie, deoarece nu stiu cu exactitate cind vor putea avea acces la gaze. „Am in bloc doi vecini care pleaca dimineata si vin seara pe la 11.00. Au trecut deja doua zile si nu putem sa mincam nimic cald, pentru ca nu avem gaze. Am incercat sa vorbim cu cei de la DISTRIGAZ, dar ne-au spus ca ei nu pot face nimic daca nu verifica si instalatia celor doi. Nu stim ce sa mai facem. Nu ne putem duce la ei sa ne dea cheia de la casa, pentru ca probabil nu vor vrea. Trebuie gasita alta solutie, pentru ca este in dezavantajul nostru“, a mentionat o craioveanca.

In luna noiembrie actiunile de revizie vor fi finalizate

Taxa pentru revizie este de 80.700 de lei si este incasata o data la zece ani, pe factura de la asociatie, in timp ce taxa de verificare este de 40.400 de lei si este platita la doi ani. Aceste sume sint incasate si pentru eventualele interventii pe care le solicita consumatorii casnici si pentru care la momentul respectiv nu platesc nimic.

„Pentru activitatea de revizie trebuie, in primul rind, sa inchidem in fiecare apartament instalatia de gaz, apoi se executa o proba de tensiune cu aer. In cazul in care se indica pierderi, se cauta defectiunile, apoi se remediaza situatia. Pentru acest caz, trebuie demontata intreaga coloana de sus in jos. Daca nu realizam aceste revizii, pot aparea explozii din cauza stadiului conductelor, dar si a coroziunii care intervine in plansee“, a declarat Victor Cirstov, maistru la DISTRIGAZ SUD – filiala Craiova.

Actiunea de revizie a fost deja realizata in cartierele Craiovita, Brazda lui Novac, George Enescu, urmind ca in maximum doua saptamini sa fie finalizate lucrarile si in 1 Mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS