15.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii cu dizabilitati fizice cer sprijinul autoritatilor

Tinerii cu dizabilitati fizice cer sprijinul autoritatilor

Treizeci de tineri cu dizabilitati fizice se intilnesc de peste doi ani in incinta Mitropoliei Olteniei. Bianca Loga, Florin Mojoiu si sora Viruta Maxim au hotarit in anul 2002 sa creeze un grup al persoanelor cu handicap fizic. „Ne-am dat seama ca nu sintem singurii tineri intr-o situatie mai putin fericita. Am incercat sa obtinem prin diferite activitati si proiecte o existenta normala din punct de vedere social pentru fiecare. Am pornit la un drum greu, nu aveam sprijinul nici unei institutii abilitate. Mitropolia Craiova ne-a sprijinit si gazduit“, a spus Florin Mojoiu. Membrii grupului se confrunta cu numeroase probleme si cer sprijinul oamenilor cu suflet si credinta in Dumnezeu pentru realizarea tuturor proiectelor.

Tinerii au cautat numeroase surse de finantare pentru a-si duce la bun sfirsit proiectele propuse. Crearea unei reviste a fost si ramine visul lor. Prin programul „Invatare, Participare, Incredere“ , Programul de Dezvoltare a Organizatiilor Comunitare si prin intermediul organizatiei nonguvernamentale ALLAVIDA si al Ambasadei Marii Britanii au obtinut finantare pentru primul proiect.

„Bucuria Suferintei“

a ramas la primul numar

Au creat revista, pe care au denumit-o simbolic „Bucuria Suferintei“. In paginile ei, membrii grupului si-au prezentat citeva dintre povestile lor de viata, cu bucurii si tristeti. Revista a aparut o singura data. In prezent, tinerii nu mai au nici o sursa de finantare sa-si poata tipari un nou numar. „Sintem disperati, am ajuns de unde am plecat…Nu avem nici un ban pentru a ne tipari in continuare revista. Facem apel la toate firmele de stat si private sa ne ajute sa ne continuam visul. O sa mergem si in audienta, la conducerea Primariei Craiova, sa ii solicitam sprijinul. Avem nevoie de o finantare continua“, a spus Florin Mojoiu.

Tinerii vor sa aiba un sediu in care sa-si desfasoare activitatea. Isi doresc sa creeze un centru de zi care sa aiba cabinet de consiliere, ateliere ocupationale, chiar sali terapeutice. Au realizat un proiect legat de aceste aspecte, dar din lipsa banilor nu l-au putut pune in practica. „Mitropolia ne-a oferit un spatiu, ne-a adapostit sa nu ajungem sa ne desfasuram activitatea sub cerul liber. Existenta unui sediu ar rezolva numeroase probleme“, a spus plin de speranta Flori Mojoiu.

In tara sint peste 400.000 de persoane cu deficiente

„Multi dintre noi sintem niste fericiti. Avem sustinerea familiei, a oamenilor cu suflet si credinta, dar altii nu au nimic… Toti cei care vor sa ne sprijine pot veni voluntari in cadrul grupului nostru. Cu ajutorul lor am reusi sa ne deplasam mai usor la alti tineri cu deficiente, care poate n-au mai iesit de multi ani din casa. Multi nu au cadre, nu au carucioare, sint imobilizati. Ii primim cu draga inima in cadrul grupului nostru, iar intr-o zi speram sa ne infiintam ca asociatie a persoanelor cu handicap“, a spus Florin.

Grupul tinerilor cu dizabilitati doreste sa obtina o lista cu toate persoanele cu handicap din Craiova. „Am solicitat Inspectoratului National al Persoanelor cu Handicap sprijin, dar pina in prezent nu am obtinut raspuns. Exista peste 400.000 de persoane cu deficiente in toata tara, iar in Dolj numarul persoanelor cu handicap fizic este foarte mare. Multe din persoanele cu deficiente au drepturi legale de care nu stiu“, a mai spus Florin Mojoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS