15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024

Scurte stiri

Aproape 9.000 de elevi doljeni solicita sprijin financiar de la guvern

Prin programul guvernamental „Bani de liceu“, elevii care se afla in intretinerea familiilor al caror venit brut lunar pe membru de familie, realizat in ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului, este de maximum 1,5 milioane de lei beneficiaza de un sprijin financiar de 1.800.000 de lei lunar. Presedintele Comisiei judetene Dolj pentru aplicarea acestui program, Aristidie Gheorghiu – directorul ISJ Dolj, spune ca pina acum in evidentele inspectoratului sint inregistrate 8.395 de solicitari in acest sens: „Elevii beneficiari isi depun dosarele la secretariatele unitatilor scolare la care invata, miercuri, 20 octombrie, fiind ultima zi in care se mai primesc dosare. Cred ca in total vor fi aproximativ 9.000 de solicitanti“. Inspectorul general al ISJ Dolj, Constantin Busoi, spune ca pentru acest program guvernul a alocat 500 de miliarde de lei.

A inceput vaccinarea antigripala

Judetul Dolj a primit jumatate din dozele de vaccin antigripal comandate pentru a demara campania de vaccinare antigripala gratuita care se desfasoara in perioada 15 octombrie – 31 decembrie. Directia de Sanatate Publica Dolj a primit si repartizat 16.000 de doze de vaccin din cele 32.000 aprobate de Ministerul Sanatatii. Potrivit conducerii DSP Dolj, programul se desfasoara deja in institutiile de ocrotire a minorilor si batrinilor, cabinetele medicilor de familie si celelalte unitati medicale din judet. „Vaccinul antigripal va fi trimis in mai multe transe. Deocamdata am intrat in posesia primului lot, constind in jumatate din necesar, care a si fost distribuit inca de joia trecuta. Printre categoriile de persoane care vor beneficia de vaccinare gratuita se numara personalul angajat in unitatile spitalicesti si de ocrotire, batrinii si copiii institutionalizati, precum si bolnavii cronici“, a mentionat dr. Dolores Tatar, director adjunct pe probleme de medicina preventiva in cadrul DSP Dolj. Dr. Tatar a mai spus ca in judetul Dolj nu a fost inregistrat pina in prezent nici un caz de gripa, iar numarul virozelor respiratorii se mentine in limita obisnuita pentru aceasta perioada.

Medici de familie chiulangii

In ciuda articolelor din presa prin care erau anuntate controale de amploare la cabinetele medicilor de familie, comisia mixta de control formata din reprezentanti ai Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj si ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj a gasit si medici de familie nepregatiti. Din cele 88 de cabinete vizitate saptamina trecuta, trei nu aveau medici de familie, din simplul motiv ca acestia nu se prezentasera la program. Chiulangiii – dr. Catalin Podeanu, de la Argetoaia, dr. Nizar Al Khatib, de la Secu, si dr. Rodica Daniela Stoica, de la Grecesti – au fost luati in evidenta, urmind sa fie sanctionati cu oprirea unei cote de 10 % din salariu. Potrivit

ec. Cristina Moraru, directorul general al CAS Dolj, nici medicii specialisti nu vor scapa de controale. „Saptaminal, trimitem situatii la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in care prezentam anumite aspecte legate de activitatea cabinetelor medicilor de familie si medicilor specialisti. Este vizata in special prezenta la program a medicilor, modul de prescriere al medicamentelor si daca asiguratii sint informati in legatura cu variantele cele mai scumpe sau ieftine de tratament“, a mentionat Cristina Moraru.

Peste 330 de sectii de votare in Olt

Componenta Biroului Electoral Judetean (BEJ) Olt a fost stabilita la sfirsitul saptaminii trecute, ea cuprinzind magistrati de la Tribunalul Olt. Presedinte al BEJ a fost aleasa judecatoarea Valeria Smaranda, iar vicepresedinti, Corina Nuta si Ion Besliu. Sediul BEJ a ramas acelasi ca si la alegerile locale, respectiv in fosta locatie a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din Slatina. Claudia Martinescu, secretar general al Prefecturii Olt, a spus ca numarul sectiilor de votare din judet va fi mai mare decit in vara, cind au existat 326 de sectii. Cifra exacta a acestora se va cunoaste marti. Potrivit indicatiilor date de Gheorghe Emacu, ministru delegat pentru administratia publica, in cadrul videoconferintei de vineri, fiecare birou electoral judetean de circumscriptie trebuie sa detina, in afara de numarul de telefon, si o adresa de e-mail.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS