22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii nu sint interesati de asigurari

Craiovenii nu sint interesati de asigurari

Asigurari de viata, de locuinte, de raspundere civila etc. Oferta firmelor care au acest obiect de activitate este destul de variata. Si nici numarul acestor societati nu este foarte mic. In Craiova, exista cel putin 16 sucursale ale unor firme nationale de asigurari. Insa nu ne-am propus sa facem o inventariere a acestor societati, nici a numarului de asigurari pe care si le-au facut oltenii, si cu atit mai putin sa concluzionam daca o astfel de afacere este rentabila sau nu. Am incercat sa aflam numai daca, in afara de mobila „de la mama“, de apartamentul de la socri sau de masina, craiovenii au preluat moda occidentalilor, de a-si asigura parti ale corpului, animalele de companie sau diverse obiecte cu valoare sentimentala.

Daca ar vrea sa isi faca o asigurare, craiovenii nu ar fi nevoiti sa caute prea mult. Bania nu este un oras care sa duca lipsa de filiale ale marilor societati nationale de asigurari. In schimb, este un oras, ca multe altele, cu foarte multi oameni saraci. Asa se explica faptul ca, in Craiova, cea mai populara asigurare este, de destul de multa vreme, cea de raspundere civila auto si asta pentru ca este obligatorie.

Asigurarea animalelor de companie

„Oamenii sint saraci. Numarul de asigurari incheiate este in scadere. In plus, pe linga faptul ca nu sint multi oameni cu bani, concurenta in domeniul asigurarilor este destul de puternica“, a spus Marius Diaconu, inspector de asigurari. Aceasta este, pe scurt, explicatia faptului ca, deocamdata, oltenii nu dau buzna sa isi asigure organele, podoaba capilara sau alte parti ale corpului.

In afara de sportivi, care isi mai asigura o mina sau un picior, din motive lesne de inteles, pentru craioveni, cele mai „excentrice“ asigurari sint considerate acelea care se refera la animalele de companie. In afara de asigurarile ciinilor din rase „periculoase“, care sint obligatorii prin lege, mai sint si alti stapini de animale care considera ca viata companionului necuvintator este suficient de importanta pentru a face obiectul unei asigurari de viata.

„Ciinii asimilati raselor periculoase fac obligatoriu obiectul asigurarilor de raspundere civila a persoanelor fizice pentru daune provocate tertilor. Acest gen de asigurari sint cele mai multe. Exista insa si asigurari ale altor rase de ciini, si chiar sint oameni care isi asigura pisicile, canarii sau papagalii. Acestia sint insa destul de putini“, a explicat un inspector de asigurari craiovean.

Numarul asigurarilor de viata – in scadere

Nici la capitolul asigurari de viata, piata craioveana nu sta mai bine. Numarul acestora este in scadere si aceeasi explicatie este la fel de valabila si pentru acest tip de asigurari, ca si pentru celelalte. Oamenii nu mai dau, la propriu, prea multi bani pe viata lor, asa ca ofertele si superofertele existente in domeniu ii lasa pe multi dintre noi indiferenti. Destinul este cel care, in cele mai multe cazuri, hotaraste ce adjectiv i se potriveste fiecaruia: sarac, bogat, asigurat…

Locuintele nu si-au pierdut insa valoarea. Indiferent daca este vorba de vile, case sau chiar apartamente, inspectorii de asigurari isi fac procentul lunar din acest gen de asigurari. Cu toate acestea, numarul asiguratilor nu este in crestere ci, mai degraba, stagneaza. „Majoritatea celor care isi asigura locuinta sint, in mod surprinzator, proprietari de apartamente. Posesorii de vile de lux isi fac si ei asigurari, dar nu toti. Ingrijorator este faptul ca, intr-un bloc cu risc ridicat, la cutremure de exemplu, sint foarte putini cei care si-au asigurat locuintele“, a precizat acelasi inspector de asigurari.

Ceva relativ nou pe piata asigurarilor in Craiova sint asigurarile de patrimoniu. „Unii oameni de afaceri din Banie au inteles ca o garantie a succesului este asigurarea patrimoniului, a cladirilor sediilor in care isi desfasoara activitatea. Insa nici la acest capitol, vestile nu sint extraordinare. Se pastreaza nota de «precautie». Ca, in acest caz, de saracie nu poate fi vorba“, a mai spus Marius Diaconu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS