12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate50.000 de pensii vor fi recalculate

50.000 de pensii vor fi recalculate

Pentru aceeasi munca prestata si la aceeasi vechime, oamenii primesc pensii diferite, in functie de anul iesirii la pensie. HG 1550 se refera la recalcularea pensiilor din sistemul public, stabilite de fostul sistem al asigurarilor sociale de stat potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, in conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000. Principiile pe baza carora se va face aceasta recalculare sint: egalitatea de tratamente pentru toti pensionarii, mentinerea drepturilor cistigate anterior, solidaritatea intre generatii, precum si unicitatea legislatiei aplicabile. Acest act normativ are in vedere calcularea punctajului mediu anual necesar aplicarii unei masuri de recalculare a pensiilor.

12 persoane primesc pensie din 1955

Recalcularea pensiilor se va desfasura in doua etape. Prima etapa, care a inceput la 1 octombrie 2004, este cea de evaluare, in care casele de pensii vor lua toate dosarele de pensii anterioare datei de 1 aprilie 2001 si vor transforma vechimea oamenilor in puncte. Evaluarea pensiilor se face din oficiu si se apreciaza ca se va finaliza in ultima parte a anului viitor. Pornind de la criterii obiective, precum speranta de viata si data stabilirii drepturilor de pensie, evaluarea punctajului mediu anual individual se va realiza in functie de anul inscrierii la pensie si virsta, incepind cu cele mai vechi dosare. Cele mai vechi dosare aflate in plata se refera la 12 persoane care primesc pensie din 1955.

Cea de-a doua etapa este cea de recalculare, care va consta in determinarea noului cuantum al pensiei prin aplicarea Legii 19/2000.

„Evaluarea se efectueaza din oficiu. Nu trebuie sa se deplaseze pensionarii sa depuna vreo cerere la noi. In cursul lunii octombrie si noiembrie, toti pensionarii care beneficiaza de recalcularea drepturilor de pensie vor primi la domiciliu, din partea presedintelui Casei Nationale de Pensii, o scrisoare de informare asupra modului de desfasurare a procesului recalcularii, precum si un chestionar cu privire la detinerea de catre pensionar a unor documente originale referitoare la vechimea in munca sau la veniturile salariale din intreaga activitate. Daca oamenii au adeverinte cu sporurile pe care le-au avut, sporuri de noapte sau alte drepturi salariale care nu au fost prinse in cartea de munca, dupa primirea acestei corespondente, nu este nevoie sa vina cu ele la Casa de Pensii, pentru ca salariatii nostri (pe baza unui grafic anuntat) se vor deplasa prin fiecare localitate din judet pentru a colecta aceste documente. In ipoteza in care pentru o anumita perioada un pensionar nu mai are de unde sa aduca documentele respective cu salariul si nu are salariul trecut in cartea de munca, iar intreprinderea la care a lucrat s-a desfiintat, va beneficia de acea vechime, dar se va lua ca venit salariul minim brut pe tara pentru perioada respectiva. Dupa aceasta recalculare vom emite si transmite pensionarilor, in termen de 15 zile de la finalizarea fiecarui dosar, un buletin de calcul cu numarul de puncte realizate. In cazul in care punctajul mediu anual rezultat in urma evaluarii e mai mic decit punctajul corespunzator pensiei aflate in plata, adica in urma recalcularii a reiesit o pensie mai mica decit cea pe care o are acum, ramine in plata cu pensia actuala. Noi am pus la dispozitie o linie telefonica: 341.377 cu interioarele: 110, 121, 122, pentru pensionarii care doresc sa obtina mai multe informatii depre procesul de evaluare in vederea recalcularii pensiilor“, a spus Gabriel Preda, directorul Casei Judetene de Pensii Mehedinti.

Facilitati pentru pensionari

Ordonanta Guvernului nr. 71 / 2004, aparuta in M.O. nr. 897 din 1 octombrie, prevede acordarea unor facilitati familiilor de pensionari. Acestia au dreptul anual la sase bilete de calatorie cu trenul cu reducere. Ordonanta prevede ca de aceste facilitati beneficiaza si sotul sau sotia pensionarului. Pensionarii care nu folosesc toate tichetele de calatorie CFR, incepind din 2005, pot beneficia in baza acestora de produse alimentare la sfirsitul anului. In plus, s-a stabilit ca toti pensionarii sa plateasca biletele de tratament in proportie de 50 la suta din cuantumul pensiei, indiferent de valoarea acesteia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS