20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate Patronii vor plati dobinzi si penalitati de intirziere mai mari decit datoriile initiale

Patronii vor plati dobinzi si penalitati de intirziere mai mari decit datoriile initiale

Zeci de societati comerciale din Dolj au pagubit bugetul consolidat al statului cu peste 7,2 miliarde de lei in luna septembrie, dupa cum reiese dintr-un raport al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. In aceasta suma sint incluse amenzile contraventionale, dobinzile si penalitatile de intirziere aplicate de finante, care depasesc cu mult valoarea in sine a impozitului pe profit si a TVA pe care respectivele firme „au uitat“ sa le plateasca statului. Spre exemplu, daca in cazul taxelor suplimentare si al impozitelor stabilite suplimentar de catre DGFP suma este de aproximativ 2,8 miliarde de lei, amenzile, dobinzile si penalitatile depasesc 3,7 miliarde, ceea ce inseamna ca „uitucii“ vor plati cu virf si indesat indiferenta afisata in achitarea datoriilor catre buget.

Impozit pe profit si TVA nedeclarate

Actiunea declansata de finante a vizat verificarea modului de calculare si virare in termenele si cuantumurile stabilite de lege a obligatiilor fata de bugetul statului si a respectarii normelor care reglementeaza disciplina financiara. Cit de disciplinate au fost firmele in cauza s-a vazut in urma controlului, DGFP aplicind amenzi contraventionale de aproximativ 1,5 miliarde de lei numai in luna septembrie. 34 de agenti economici vor fi nevoiti sa scoata din buzunar peste 600 de milioane de lei pentru plata impozitului pe profit, dobinzile si penalitatile de intirziere reprezentind dublul sumei datorate.

Nereguli financiar-contabile au descoperit inspectorii Fiscului si in privinta taxei pe valoarea adaugata la 58 de firme din Dolj, care au prejudiciat in felul acesta bugetul de stat cu aproape doua miliarde de lei, nevirind TVA aferenta activitatii comerciale desfasurate. Strinsi cu usa insa de Fisc, patronii respectivelor firme si-au scuturat buzunarele, au pus leu pe leu si au achitat pe loc peste 860 de milioane de lei. Poate cel mai cunoscut caz in care un patron s-a jucat cu nervii finantelor publice este cel al SC Train Bier, careia inspectorii Fiscului i-au calculat datorii catre buget de peste 2,5 miliarde de lei. In urma controlului la firma administrata de celebrul Chelu Constantin Catalin, finantele au descoperit ca SC Train Bier nu mai desfasura activitate inca din 1997, patronul nemaistiind care este starea elementelor patrimoniale ale societatii. Desi in contabilitate erau inregistrate stocuri de materii prime si materiale in valoare de 534 de milioane de lei si imobilizari in curs de peste 580 de milioane de lei, inspectorii au constatat ca nu exista nici un element care sa ateste existenta faptica a acestora in gestiunea societatii. Finantele s-au vazut nevoite sa calculeze prin estimare obligatiile datorate de SC Train Bier bugetului de stat, suma cea mai mare, de 1,8 miliarde, reprezentind dobinzi si penalitati la TVA si la impozitul pe profit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS