23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGardienii vor sa infiinteze sindicate in inchisori

Gardienii vor sa infiinteze sindicate in inchisori

Salariatii Penitenciarului „Pelendava“, din Craiova, ne-au trimis la redactie o scrisoare prin care ne-au adus la cunostinta faptul ca au infiintat, probabil, primul sindicat liber din sistemul penitenciar din Romania. Recenta demilitarizare a colectivelor inchisorilor a permis acest lucru, dar a dat nastere, dupa cit se pare, la o tensiune intre provincie si Bucuresti.

„Am luat hotarirea infiintarii unui sindicat din doua motive: in primul rind, era timpul ca, dupa 50 de ani in care sistemul penitenciar a fost monopolizat, sa existe ceva care sa apere si sa promoveze interesele profesionale, economice si sociale ale salariatilor din penitenciare. Cel de-al doilea motiv care ne-a determinat sa ne hotarim sa facem asta a fost dorinta Bucurestiului de a urma exemplul celor de la Ministerul de Interne, de a infiinta doar un singur sindicat la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, inregistrat la Bucuresti, cu conducere de la Bucuresti, iar salariatii din intreaga tara sa cotizeze la acest sindicat. In aceasta situatie era greu, daca nu chiar imposibil, ca orice incercare de ajutorare din punct de vedere social si economic al salariatilor din provincie sa prinda roade, atita timp cit toate cotizatiile se duceau la Bucuresti.

Din acest motiv, am purtat discutii si cu alti colegi si am decis ca solutia cea mai buna pentru a fi siguri ca interesele noastre profesionale, economice si sociale vor fi promovate in mod corect si nu vom fi folositi, este aceea de a infiinta un sindicat in fiecare unitate penitenciara, sindicate inregistrate ca persoane juridice, urmind ca ulterior toate aceste sindicate sa se uneasca in mod legal intr-o federatie sindicala care sa ne reprezinte la Bucuresti, avind astfel si noi, cei din provincie, siguranta ca vom avea reprezentanti in conducerea acelei federatii.

Spunem asta deoarece in ultimele zile in care sistemul a fost monitorizat, la Bucuresti s-a reunit un asa-zis comitet de initiativa, sub coordonarea domnului Vasilescu George, in care unele unitati au fost reprezentate de ofiteri si chiar comandanti si s-a luat hotarirea infiintarii unui sindicat la nivel national. O astfel de hotarire s-a luat cu incalcarea legilor in vigoare in acel moment, deoarece de-abia din 28.09.2004 salariatii din acest sistem au dreptul legal de a infiinta un sindicat.

In discutiile purtate atunci s-a sugerat ca, dupa infiintarea acestui sindicat, sa fie inchiriat un sediu. Nu mai este nevoie sa spunem ca astfel ne-am dat seama cum vor fi promovate interesele noastre in aceasta situatie atita timp cit prin Legea nr. 54/2003 (Legea sindicatelor), Administratia Nationala a Penitenciarelor este obligata sa puna la dispozitie cu titlu gratuit spatiile corespunzatoare functionarii si sa asigure dotarile necesare desfasurarii activitatii.

Probabil urma sa aflam ulterior ca a fost inchiriata vila vreunei persoane cu legaturi in cadrul sistemului si ca toate cotizatiile s-au dus pe chirie in loc sa fie ajutati membrii sindicatului.

In acest moment, mai sint cel putin doua unitati penitenciare care au depus documentatia necesara infiintarii unui sindicat la judecatoriile de care apartin, iar alte doua unitati urmeaza sa faca acest lucru dupa sedinta de constituire.

Speram ca si alti colegi din tara vor urma exemplul nostru si vor infiinta in unitatile lor sindicate, pentru ca numai asa vom fi siguri ca interesele noastre vor fi promovate si ca nu vom fi marginalizati. Ne oferim pe aceasta cale sa-i ajutam cu documentatia necesara pe toti cei care doresc sa faca acest lucru“.

La rindul sau, George Vasilescu a spus ca nu se opune infiintarii sindicatelor in fiecare penitenciar, dar crede ca nu a fost bine inteles: „Cine-i opreste sa infiinteze sindicate in fiecare penitenciar? Eu nu pot sa dau ordin unui om sa se inscrie in sindicatul meu, pentru ca la fel de bine se poate retrage. Dupa ce-si vor infiinta sindicatele, numai daca vor dori, se vor inscrie intr-o federatie la nivel national. Ar fi bine sa faca acest lucru, pentru ca sa aiba putere in fata conducerii. E drept ca eu am militat pentru un sindicat mare, care sa aiba credibilitate in fata conducerii, dar nu pot sa impun eu, de la Bucuresti, treaba asta. Mi-e tema ca in provincie s-a inteles acest lucru gresit, si anume ca intentionez sa creez un sindicat tip UGSR. Nici pomeneala! De exemplu, si la Iasi a luat fiinta un sindicat independent. E normal sa fie asa, fiecare colectiv sa-si decida soarta“. Legislatia actuala permite fiecarui colectiv de munca sa-si infiinteze unul sau mai multe sindicate. Totul depinde numai de vointa oamenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS