28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTarabagiii din Brazda lui Novac - „vizitati“ de OJPC

Tarabagiii din Brazda lui Novac – „vizitati“ de OJPC

Patru inspectori ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au verificat, simbata dimineata, agentii comerciali care isi desfasoara activitatea la tarabele din piata complexului Baba Novac. Ca o continuare a controlului desfasurat cu o saptamina in urma in Piata Centrala a orasului, inspectorii Camelia Rosoga, Dumitru Ionescu, Aurelian Toma si Ilie Rosoga au luat la „puricat“ toti vinzatorii de la masute, in incercarea de a pune capat acestui soi de comert, care face rau atit comerciantilor, care se posteaza in fiecare zi deasupra conductelor de gaze, dar si cumparatorilor, prin consumul de produse pastrate in conditii improprii.

Situatia intilnita simbata dimineata in piata din cartierul Brazda lui Novac nu a fost diferita de cea gasita, in urma cu o saptamina, printre comerciantii din Piata Centrala. In ambele cazuri, majoritatea agentilor comerciali au ca singura sursa de venit si supravietuire masuta pe care incearca sa aseze cit mai multe produse. Conteaza mai putin ca acest fapt este sau nu in conformitate cu normele legale de depozitare si pastrare a alimentelor. Asa ca prezenta celor patru inspectori ai OJPC in piata, la primele ore ale diminetii, i-a iritat pe comercianti, constienti, in lumina evenimentelor din ultima saptamina, ca zilele „afacerilor“ lor sint numarate, cel putin in locatiile actuale, chiar daca activitatea lor este legala acum, in baza contractului pe care fiecare comerciant il are incheiat cu Administratia Pietelor.

Contract sub forma de abonament

„Platim 1.675.000 de lei pe luna la administratie. De patru ani ne minte Calinoiu ca ne creeaza conditii, da’ se face ca uita. Am copil la facultate, am copil la liceu, asta e singura noastra sursa de venit. Asa supravietuim“, s-a explicat o comercianta, careia inspectorul Aurelian Toma i-a lasat o invitatie pentru luni, la sediul OJPC. Ea i-a aratat inspectorului contractul parafat de directorul Administratiei Pietelor, Gheorghe Calinoiu.

„Sintem vai de capul nostru. Dam atitia bani la adminstratie, vinzare nu facem, da’ platim amenzi. Eu sint de zece ani pe piata si nu am vazut pe nimeni sa vina sa ne creeze conditii. Normal ca ambalajele le tinem claie peste gramada, unde sa le tinem?!“, a adaugat si vecina comerciantei de mai sus, cu care va merge la sediul OJPC, pentru mizeria din spatele masutei, unde ambalajele asteptau sfirsitul zilei pentru a fi indepartate.

„Contractul cu Administratia Pietelor pe care l-au prezentat comerciantii are mai mult forma unui abonament, in care se stipuleaza numai obligatia agentilor economici de a plati taxa lunara, fara ca administratia sa aiba obligatia sa le creeze vreun fel de conditii. Am gasit si comercianti care au acest contract nevizat din septembrie, deci nu mai au voie sa functioneze. Toti cei descoperiti in aceasta situatie, cei care nu au prezentat Registrul Unic de Control, vor fi amendati cu zece milioane de lei“, a explicat inspectorul Dumitru Ionescu.

Taxa fiecarui comerciant difera in functie de cit de mare este masuta. In fiecare zi, pentru un metru patrat de trotuar folosit, un agent economic este nevoit sa plateasca 35.000 de lei. Riscul de a sta zi lumina pe o bomba cu ceas, adica pe conductele de gaze prin care este alimentat cartierul craiovean, este gratis.

Acadele si fructe fara acte de provenienta

Pe linga ilegalitatile descoperite in ceea ce priveste documentatia de functionare a masutelor, cei patru inspectori OJPC au ramas surprinsi sa vada ca alimentele pe care le cumpara in special copiii fie nu au termen de valabilitate, acte de provenienta sau traducere in limba romana, fie sint pastrate in conditii improprii. Inspectorul Aurelian Toma a pus ochii pe un bol cu acadele fara termen de valabilitate, pe care le-a retras de la vinzare, si nu a facut economie la impartit invitatii printre comerciantii din Brazda. Cei pe care i-a gasit, fiindca unii, sperind sa scape de control, au plecat de linga masuta, abandonindu-si marfa in grija vecinilor, care mai aruncau din cind in cind ochii la taraba lasata in voia sortii.

Nici vinzatorii de fructe nu au fost gasiti in regula. Pentru citrice nu exista certificatul fitosanitar obligatoriu, iar in alte cazuri lipseau actele de provenienta. In plus, atit la comercializarea legumelor, cit si a fructelor, cei trei agenti economici de profil controlati in piata din Brazda nu respecta normele de etichetare, drept care vor fi amendati.

Cit despre viitorul comerciantilor la masute, acesta ramine incert. Exista zvonuri conform carora Gheorghe Calinoiu i-ar fi luat la goana pe tarabagiii din Piata Centrala. Urmeaza cei din Brazda lui Novac. Intre controale si amenzi, inspectorii OJPC nu pot decit sa spere ca acest gen de comert va disparea: „Administratia Pietelor a primit un termen. Noi speram sa-l respecte“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS