14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinantele publice pun bomboana pe coliva Regiei de Apa si Termoficare Filiasi

Finantele publice pun bomboana pe coliva Regiei de Apa si Termoficare Filiasi

Populatia nu va avea caldura si apa calda la iarna, deoarece prin conturile SC AQVATERM SA bate vintul

Administratia Finantelor Publice Filiasi si SC AQVATERM SA Filiasi, furnizorul de apa rece si calda, agent termic si servicii de salubritate, au scos securea razboiului. Intre cele doua institutii conflictul mocneste de mai mult timp, dar spiritele s-au aprins din nou in momentul in care Finantele din localitate au decis sa scoata la licitatie publica pe 18 octombrie mai multe utilaje ale SC AQVATERM pentru o datorie de doua miliarde de lei, reprezentind TVA neachitata bugetului de stat.

Primarul din Filiasi, Nicolae Stancioi, a declarat ca restanta societatii dateaza de cinci ani, iar la aceasta suma s-au adaugat de-a lungul timpului dobinzi si penalitati de intirziere. „Acum cinci ani, SC AQVATERM nu a platit Finantelor TVA aferenta, iar la suma initiala s-au adaugat penalitati. Daca aveau bani, plateau, dar situatia din Filiasi este foarte grea“, a precizat acesta.

Indirjirea Finantelor de a-si recupera banii a facut ca ambele parti sa ajunga sa se judece in instanta. „SC AQVATERM a obtinut o hotarire judecatoreasca, prin care avea cistig de cauza in procesul cu Finantele. Nu stim de ce sint atit de hotariti in privinta noastra“, a mai spus primarul Stancioi. Nemultumirea edilului din Filiasi este usor de explicat: unicul actionar al SC AQVATERM SA este consiliul local, care se gaseste intr-o situatie disperata, deoarece majoritatea locuitorilor din Filiasi s-au deconectat de la sistemul centralizat de incalzire.

Finantele ii sperie pe edili cu executarea silita

La licitatia din 18 octombrie, Finantele publice spera sa obtina aproximativ 425 de milioane de lei din vinzarea utilajelor. Slabe sperante insa, deoarece, aflindu-se la prima strigare de acest gen, preturile initiale sint destul de piperate si e greu de crezut ca posibilii investitori se vor deplasa la Filiasi sa cumpere un telefon mobil cu 500.000 de lei sau un excavator cu peste 80 de milioane de lei, in conditiile in care trebuie sa plateasca si o taxa de participare de zece la suta din pretul de pornire al licitatiei. Mai ales ca, dupa cum suna anuntul de licitatie, Finantele locale nu sint sigure ca tot ceea ce vind se afla integral in proprietatea SC AQVATERM SA.

„Ii invitam pe cei care pretind vreun drept asupra acestor bunuri (cele scoase la vinzare – n.r.) sa instiinteze despre aceasta organul de executare inainte de data stabilita pentru vinzare“, se arata in nota DGFP. Finantele si-au luat aceasta masura de siguranta pentru a nu se trezi in situatia de a vinde utilaje gajate sau ipotecate in favoarea altor parti.

Primaria si furnizorul de utilitati – la un pas de faliment

Pe linga diferendul cu Fiscul, cele doua institutii au de rezolvat in aceasta iarna o problema delicata, si anume cum sa-i convinga pe locuitorii din Filiasi de avantajele bransamentului la reteaua centrala de incalzire. „In prezent, din 2.275 de apartamente, doar 11% vor sa le furnizam apa calda“, se plinge primarul din Filiasi.

Nici in privinta numarului de apartamente carora societatea le-ar putea furniza caldura, AQVATERM nu sta mai bine, peste 630 de proprietari instalindu-si centrale termice de apartament. „In aceasta iarna, Filiasul nu va avea apa calda si caldura. Doar apa rece va curge. Nu stiu cum vor rezista (oamenii – n.r.) in frigul din apartamente, dar asta este situatia“, a anuntat Nicolae Stancioi. In prezent, prin conturile primariei si ale AQVATERM bate vintul. Daca municipalitatea mai are citeva milioane de lei la dispozitie, furnizorul de utilitati nu are nici un leu disponibil, dupa cum reiese din spusele lui Nicolae Stancioi. Singura veste buna pentru edili este faptul ca posibila vinzare a utilajelor scoase la licitatie de Finante nu va afecta activitatea AQVATERM, chiar asa redusa cum este in prezent. Cert este ca in situatia actuala, in cazul in care consiliul local nu face rost de banii datorati Finantelor, DGFP ar putea baga societatea in faliment. In felul acesta, cele citeva mii de suflete din Filiasi s-ar rupe definitiv de lumea civilizata, obligate fiind sa se spele in lighean si sa foloseasca lemne pentru a se incalzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS