22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn imobil din Severin - motiv de disputa intre medici si autoritati

Un imobil din Severin – motiv de disputa intre medici si autoritati

Un imobil din Drobeta Turnu Severin creeaza dispute intre autoritatile publice. Conform Legii nr. 213/1998 si a OG 70/2002, cabinetele medicale trebuie sa treaca in proprietatea primariei pentru a fi concesionate ulterior medicilor de familie. In aceasta situatie se afla 11 astfel de spatii. Situatia juridica a zece dintre acestea este clara, insa imobilul situat pe bulevardul Carol I nr. 37 pune unele probleme. In timp ce reprezentantii primariei sustin ca spatiul respectiv se afla in patrimoniul Directiei de Sanatate Publica (DSP), cei sase medici care isi desfasoara activitatea in aceasta cladire, precum si consilierii locali ai opozitiei considera ca, dimpotriva, imobilul apartine municipalitatii severinene. Acestia se bazeaza pe o hotarire mai veche a Consiliului Local, nr. 25/26.02.2004, potrivit careia, „Dispensarul uman nr. 2 si 3, situat in bulevardul Carol I nr. 37, trece din domeniul privat in domeniul public al municipiului Drobeta Turnu Severin“. Ulterior, prin documentul 2.912/ 9.03.2004, Prefectura Mehedinti, in urma exercitarii controlului legalitatii respectivei hotariri, a constatat ca aceasta este perfect legala. „Intr-un inventar datat 25.03.2004, apare cabinetul medical de pe bulevardul Carol I nr. 37. Deci, in luna martie era inca proprietatea primariei. La sedinta consiliului local din 28 septembrie nu mai apare. Se invoca aceasta hotarire nr. 15, in care figureaza o cladire pe bulevardul Carol I nr. 34. Exista doar asa… o abracadabra… uite casa, nu e casa! […] Din moment ce hotarirea a fost considerata de catre prefectura ca fiind legala, in mod normal trebuia transmisa consiliului judetean, care sa o trimita la guvern pentru a fi facute modificarile cuvenite in anexa numarul 2 din Hotarirea nr. 963. S-a blocat acolo. Problema se pune cine si de ce a blocat-o?“, a declarat consilierul liberal Romeo Vilcu.

Consilierii au dezbatut acest subiect saptamina trecuta, in cadrul ultimei sedinte a consiliului local. Propunerea era ca toate cele 11 cabinete medicale sa fie concesionate medicilor, pentru o perioada cuprinsa intre 15 si 25 de ani. Initial, citiva consilieri au dorit sa aprobe trecerea a zece cabinete medicale din domeniul public in domeniul privat al municipiului Drobeta Turnu Severin, urmind ca, imobilul de pe bulevardul Carol I, de la nr. 37, sa fie luat in discutie in momentul in care va fi clarificata situatia lui juridica. Consilierii opozitiei, cadrele medicale care isi desfasoara activitatea in acel imobil, dar si reprezentantii Comitetului de Initiativa – care au depus un protest in acest sens – s-au opus acestei decizii. Ca urmare, intregul proiect a fost aminat pentru a fi dezbatut separat, intr-o sedinta viitoare. „Medicii de familie in favoarea carora ne exprimam prezentul protest au primit o adresa cu scuze si motivatii pe care nici ei, nici noi nu le-am inteles, cum ca, de fapt, acest imobil este in administrarea Directiei de Sanatate Mehedinti, potrivit HG nr. 15/ 2004, pentru aprobarea inventarelor bunurilor din domeniul public al statului, deci al Ministerului Sanatatii, lucru «confirmat» si de o adresa a Ministerului Finantelor Publice – Directia de Reglementare in Domeniul Activelor Statului, care in anexa nr. 15 mentioneaza strada Carol I nr. 34“, se arata in protest.

Autoritatile au fost bagate in ceata de inscrierea gresita a numarului acelei cladiri. Explicatia acestora este ca imobilul a fost al primariei, dar, conform adresei de la Ministerul Finantelor, a trecut in patrimoniul DSP, singura indreptatita acum sa decida daca il concesioneaza sau nu medicilor de familie. Intrucit existau dubii cu privire la existenta a doua cladiri aflate pe aceeasi strada, ne-am adresat conducerii primariei.

„A fost clar o greseala si trebuie rectificata. Este vorba de imobilul de la nr. 37. Cladirea nu este a primariei, ci a Directiei de Sanatate si, ca atare, directia va hotari ce destinatie ii va da“, a declarat Mihai Demian, viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin.

De mentionat este faptul ca, inainte de 1989, in aceasta cladire au functionat cabinetele medicale ale partidului comunist. In prezent, etajul imobilului este locuit de familia Alexandru Daia, in timp ce parterul este impartit intre sase medici de familie, care au sub observatie medicala peste 10.000 de severineni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS