11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSlatinenii nu au priceput nimic din deciziile de impunere ale Fiscului

Slatinenii nu au priceput nimic din deciziile de impunere ale Fiscului

Joi a fost ultima zi pina la care autoritatile fiscale trebuia sa expedieze deciziile de impunere catre contribuabilii care au depus declaratii de venit aferente veniturilor din anul trecut. Pentru ca nu cunosc modalitatea de a intra in posesia banilor pe care ii au de primit de la stat, respectiv de dat la stat, contribuabilii au luat cu asalt ghiseele Administratiei Finantelor Publice (AFP) Slatina, la numai o saptamina dupa ce aceasta a terminat operatiunea de distribuire a deciziilor. Inghesuiala de la ghiseele AFP a ajuns sa dea peste cap activitatea zilnica a functionarilor institutiei.

„Mi-a venit zilele trecute de la Fisc o adresa prin care mi se comunica faptul ca au descoperit o diferenta stabilita in minus in suma in 768.992 de lei, care se compenseaza cu obligatiile neachitate in termen din anul fiscal curent, iar diferenta se restituie conform prevederilor legale in vigoare!? Ce sa inteleg de aici? Nu am priceput o iota!“, s-a plins Mioara Ilie, una dintre persoanele care „faceau de garda“ pe culoarele AFP Slatina.

16.600 de slatineni au platit in plus

Petre Purcel, director adjunct al institutiei, a precizat ca totul se datoreaza lipsei de comunicare. Acesta a spus ca persoanele care au primit decizii de impunere la domiciliu trebuie sa citeasca atent continutul notei, in functie de care stiu ce au de facut. Purcel a precizat ca numai anumite persoane trebuie sa se prezinte la trezoreria municipiului, pentru a-si primi banii, dar aceasta numai dupa ce vor primi din nou acasa o noua adresa de la AFP.

„Noi am transmis 22.210 decizii de impunere catre contribuabilii din Slatina. Conform datelor noastre, analizate in urma depunerii declaratiilor de venit pina la 15 mai, aproximativ 1.700 de persoane va trebui sa returneze statului in jur de sapte miliarde de lei. Majoritatea insa, 16.600 de persoane, vor avea de incasat bani de la stat. Aici este vorba despre o suma foarte mare, de aproape 20,6 miliarde de lei. Cei care au de primit bani nu trebuie sa vina la ghiseele noastre, cum eronat au inteles de la anumite persoane. Ei va trebui sa astepte la domiciliu sa primeasca alta adresa de la noi, prin care vor afla ce au de facut“, a precizat Petre Purcel.

Contribuabilii care au de primit inapoi de la stat maximum 1.500.000 de lei vor intra in posesia banilor prin intermediul mandatului postal, in termen de 60 de zile de la primirea deciziei. Ceilalti contribuabili care au de incasat peste suma mentionata se vor prezenta la ghiseele trezoreriei, dar tot dupa primirea altei adrese de la Administratia Financiara. Noua adresa informativa care va lamuri relatia contribuabil-stat va fi expediata salariatilor in termen de doua luni din momentul primirii deciziei de impunere.

La nivelul municipiului Slatina si a localitatilor aferente, 22.418 de persoane au avut obligatia de a depune declaratii de venit pina pe 15 mai. Deoarece numai 22.210 persoane s-au conformat si si-au declarat veniturile, restul contribuabililor au fost sanctionati contraventional cu amenzi cuprinse intre 100.000 si 1.000.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS