11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024

Scurte stiri

IMM-urile au invadat primaria

Intreprinzatorii din Craiova si-au dat ieri intilnire la workshopul „Infofin IMM“ la care au participat reprezentanti ai bancilor comerciale, ai CLIMM Craiova, precum si experti din Uniunea Europeana. Organizata de Agentia Nationala pentru IMM-uri si Cooperatie, intilnirea i-a pus fata in fata pe producatori si finantatori, discutiile axindu-se pe politica de creditare si sistemele de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii, comparativ cu celelalte tari care au aderat la UE. Un sondaj prezentat de un expert UE privind nevoile IMM din Romania a scos in evidenta dificultatile pe care le intimpina acestea in accesarea creditelor bancare si greutatile cauzate de fiscalitatea excesiva. Discutiile au evidentiat diferentele existente intre sectorul IMM romanesc si cel european, participantii concluzionind ca firmele romanesti trebuie sa primeasca un sprijin mai mare din partea statului pentru a face fata concurentei in perspectiva integrarii in UE.

Vinatoarea de fazani- in legalitate

1 octombrie a fost data la care s-a deschis, in judetul Dolj, sezonul de vinat fazani. Astfel, cei care detin permise de vinatoare au la dispozitie, in aceste zile, zeci de astfel de pasari, care pot fi intilnite pe aproximativ 53 de fonduri. Din pacate, venirea acestei date coincide cu cresterea actiunilor de braconaj. Toamna, in special, actiunile de stopare a vinatului ilegal sint ingreunate, din cauza conditiilor meteorlogice. „Pentru ca acum ploua mai tot timpul, pamintul se transforma in mocirla, iar in paduri sau in cimp deschis este foarte greu sa ai acces cu masina. Din aceasta cauza, desi intreprindem des actiuni cu fortele de ordine, niciodata nu avem efectul scontat, in aceasta perioada. Conform legislatiei in vigoare ar trebui sa le confiscam si autoturismul, in momentul in care ii prindem in ilegalitate. Pina acum, din pacate, acest lucru nu s-a intimplat“, a precizat Theodor Nuta, director al Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Dolj.

Proiectil de artilerie in stare de functionare, gasit in curtea unui mehedintean

Un barbat din localitatea mehedinteana Breznita de Ocol a gasit joi dupa-amiaza un proiectil de calibrul 88 de milimetri in timp ce sapa la fundatia unui gard. Ofiterii pirotehnisti de la Inspectoratul de Protectie Civila sositi la fata locului au ridicat proiectilul nedetonat si au trecut la distrugerea lui, pericolul fiind imens in cazul in care nu s-ar fi procedat corespunzator. „Acolo nu este poligon de tragere. Presupunem ca este din cel de-al doilea razboi mondial, dar s-a conservat foarte bine. Pericolul era mare daca ar fi explodat acolo. Acest tip de proiectil are forta, citorva grenade defensive“, a declarat capitanul Florentin Dragomir, purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Protectie Civila Mehedinti. In acest an nu au mai fost gasite proiectile la Breznita de Ocol.

Raiduri prin barurile frecventate de elevi

Elevii gorjeni care vor prinsi in barurile de linga unitatile scolare la care invata vor fi pedepsiti. Subprefectul de Gorj, Marius Vlaicu, a spus ca se vor infiinta comisii mixte, formate din reprezentanti ai prefecturii, ai inspectoratului scolar si ai fiecarei scoli, care, incepind de saptamina viitoare, vor face verificari prin localuri. „Am incercat sa gasim o metoda pentru a-i determina pe elevi sa nu mai chiuleasca, pentru a sta prin baruri. Comisia va face raiduri prin baruri, pentru a identifica elevii care prefera barurile in locul cursurilor. Mesajul meu ar fi sa nu mai chiuleasca si sa se indrepte mai mult spre carte si spre biblioteca, pentru ca in economia de piata se gaseste foarte greu un loc de munca“, a spus Marius Vlaicu. Subprefectul de Gorj a precizat ca parintii elevilor vor fi informati de „ispravile“ copiilor lor prin scrisori expediate prin posta sau ii vor chema la scoala, impreuna cu elevii si dirigintii acestora, pentru a discuta. Marius Vlaicu a recunoscut ca a chiulit si el de la ore cind era in liceu: „Am chiulit si eu de la ore, dar nu am exagerat. Problema e ca nu trebuie sa-si faca un obicei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS