10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO eleva gorjeana a fost retrasa de la scoala de parinti

O eleva gorjeana a fost retrasa de la scoala de parinti

Familia il acuza pe directorul scolii ca a vrut sa se razbune pe fata, pentru ca a pierdut un proces cu familia acesteia

O eleva din comuna Dragotesti, sat Corobai, judetul Gorj, a fost retrasa de parinti de la scoala, deoarece conducerea scolii la care invata i-a scazut nota la purtare, dupa ce fata a spart din greseala tabla dintr-o clasa. Familia Ralucai Teodora Barac, de 13 ani, sustine ca directorul scolii a vrut sa se razbune pe fata, fiindca s-a judecat cu bunicul fetei pentru o suprafata de teren. „Fata a avut zece pe linie si dintr-o data ii scade nota la purtare la sapte. Am avut un proces cu Ion Lupulet, directorul scolii, si cu familia acestuia pentru pamint. A pierdut procesul si a vrut sa se razbune pe fata“, spune Ion G. Barac, de 64 de ani, bunicul fetei. Tatal elevei, Ion Barac, spune ca directorul scolii i-a propus tatalui lui sa renunte la proces, pentru a o ierta pe fata: „M-am dus la scoala, iar diriginta clasei mi-a spus ca, daca ma angajez sa platesc tabla, nu este nici o problema. Am mers la domnul director acasa si mi-a spus ca, daca renunta tatal meu la proces, se rezolva problema si, daca nu pot sa platesc, sa-l mai ajut si pe el la muncile agricole, ca este ocupat si se rezolva si aceasta problema. Am refuzat acest lucru si i-a fost scazuta nota la purtare la noua, iar el a taiat nota si a trecut sapte“. Parintii elevei au depus un memoriu la Inspectoratul Scolar Gorj, dar, pentru ca a fost vacanta, cazul nu a fost rezolvat.

Incidentul a avut loc la sfirsitul anului scolar

Raluca Teodora povesteste ca, in luna iunie a acestui an, inainte cu citeva zile de inchiderea anului scolar, a avut o altercatie cu un coleg de clasa: „Eram la ora de biologie si nu a venit nimeni. Am citit lectia impreuna cu colega mea de banca. Pe la sfirsitul orei, am luat cheia ca sa repar banca, sa string suruburile. Un coleg si sora lui se jucau in clasa si imi dadeau cu penarul in cap. Le-am spus ca inceteze ca ma duc la domnul director, dar mi-a dat iar cu penarul in cap. I-am spus sa ma lase in pace si apoi a inceput sa ma injure si sa ma jigneasca. M-am enervat si am aruncat cu cheia in podea si de acolo a sarit in tabla si s-a spart. Nu am vrut sa dau nici in tabla, nici in colegul meu. Doamna diriginta mi-a scazut nota la purtare la noua, iar domnul director mi-a trecut sapte. Nu o sa ma duc la scoala, pina cind nu se revine asupra notei“.

Directorul scolii spune ca a actionat conform regulamentului

Nicolae Mergea, inspectorul scolar general, a spus ca o comisie din cadrul institutiei a verificat aces caz si a constatat ca s-a exagerat cu scaderea notei la sapte. Potrivit acestuia, comisia a propus revenirea asupra deciziei de scadere a notei, pentru ca s-a constatat ca nu a spart tabla cu intentie. „Directorul i-a scazut nota la purtare pentru ca parintii au refuzat sa plateasca paguba“, a spus Nicolae Mergea. Ion Lupulet, directorul Scolii Generale din satul Corobai, spune ca nu a vrut sa se razbune pe eleva si ca actionat conform regulamentului: „Exista organe de ancheta care trebuie sa ia masurile care se impun. S-a revenit asupra notei. Are noua la purtare. A fost sanctionata de consiliul profesoral, in baza regulamentului, cu scaderea notei la sapte. Conform regulamentului, parintii trebuie sa achite paguba pricinuita, dar au refuzat sa plateasca. Fata nu vine la scoala pentru ca nu o lasa tatal ei. Oricine din sat va poate spune ca nu l-am solicitat pe tatal fetei pentru vreun serviciu. Eleva nu a mai avut nota scazuta la purtare pina acum. Ea ar trebui sa vina la scoala pentru ca are 57 de absente nemotivate, iar, daca ar fi sa aplicam regulamentul, ar trebui sa-i scadem un punct la purtare pentru fiecare zece absente nemotivate. Au fost si alti elevi sanctionati cu scaderea notei la purtare“. Angela Pasarescu, diriginta elevei, recunoaste ca i-a scazut nota la purtare la noua, apoi a fost modificata. Ea spune ca Raluca nu a creat probleme pina acum si ca este una dintre elevele bune ale scolii. Raluca Teodora a trecut acum in clasa a VII-a, dar nu a mers nici o zi la scoala, cu toate ca anul scolar a inceput de doua saptamini. Ea a acumulat 60 de absente, iar conducerea scolii o ameninta cu exmatricularea. In urma cu o saptamina, o eleva din aceeasi comuna s-a spinzurat dupa ce a fost acuzata de directoarea scolii ca a furat 50.000 de lei de la o colega. Alt elev din Tirgu Jiu, Nicolae Balanescu, care era in clasa a IX-a, si-a pus capat zilelor, la sfirsitul anului scolar trecut, dupa ce a fost lasat corigent la fizica, pentru citeva sutimi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS