5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicatul Liber Ambulanta va iesi in strada

Sindicatul Liber Ambulanta va iesi in strada

La sediul Ministerului Sanatatii se va discuta azi forma proiectului de lege potrivit careia serviciile prespitalicesti vor intra intr-o categorie separata. Legea ambulantei isi propune sa rectifice si sa clarifice o serie de lucruri ramase neclare de-a lungul ultimilor ani. Ambulanta a fost pina in prezent un fel de Cenusareasa contemporana a serviciilor de sanatate publica. Pina anul trecut, contractele incheiate cu Casa Judeteana de Sanatate acopereau maximum 70 % dintr-un necesar real calculat pe bazele unui buget de austeritate maxima. Faptul ca Serviciul de Ambulanta Craiova a trebuit sa presteze servicii ramase nedecontate nu mai e un secret pentru nimeni. De la an la an, datoriile precedente au fost achitate in anul urmator, pentru ca niciodata banii nu au fost de ajuns. In prezent, ambulanta are datorii de peste un miliard catre diverse societati, in special furnizoare de piese de schimb. Pina la sfirsitul anului, suma necesara serviciului de ambulanta depaseste un total de 13,5 miliarde de lei. Suma de 50 de miliarde promisa de Ministerul Sanatatii pentru o tara intreaga a fost, din punctul de vedere al destinatarilor acestor fonduri, un fel de coaja de piine aruncata unui sat de flaminzi. „Suplimentul“ era destinat cheltuielilor nepreconizate datorate temperaturilor foarte ridicate din aceasta vara. Totusi, actul de „marinimie“ nu a impresionat pe nimeni si nici nu a facut ca situatia sa se schimbe in vreun fel.

Conditiile in care oamenii din serviciul de ambulanta isi desfasoara activitatea sint jalnice. Mai mult de 70% dintre masini ar fi trebuit casate de mult. Angajatii cirpesc pe ici, pe colo, pun bani si din buzunar, pentru ca sint constienti ca, daca masinile nu le merg, ramin fara serviciu. La aceste masini nu mai este vorba de o uzura morala, ci de uzura fizica a autoturismelor care ar trebui sa ajute la salvarea unor vieti. Exista inca ambulante care au 300.000 de kilometri la bord, altele ajungind chiar la peste 500.000 de kilometri. In judetul Dolj exista peste 300 de oameni care muncesc pe salvari, iar peste 60 lucreaza in Craiova. Uniforme nu s-au mai achizitionat nu se mai stie de cind, iar masurile minime de protectie nu sint asigurate. Nu s-au facut inca licitatiile, iar la licitatii de bugetari nu se inghesuie nimeni, intrucit se stie cit de greu se primesc banii pe contracte. Datorita legislatiei care vrea sa alinieze Romania nivelului Uniunii Europene, inclusiv soferii de ambulanta au competenta in serviciile medicale de urgenta. Nu mai exista doar simpli conducatori auto, care asigura transportul cadrelor medicale si al pacientilor, intrucit ambulantierii se implica efectiv in acordarea primului ajutor. Cit de bine sint protejati lucratorii din sistem, se stie. Au existat cazuri de imbolnavire ale cadrelor cu TBC si hepatita B.

Personalul medical nu poate face minuni

Pentru transportul unui pacient de la resedinta la unitatea spitaliceasca in masura sa il trateze, serviciul de ambulanta primeste 1.300.000 de lei plus 12.000 de lei pentru fiecare kilometru parcurs. Cind distantele parcurse sint mari, banii sint insuficienti. Prin noua lege, urgentele ar trebui sa fie platite din fonduri de stat. Un pacient este tratat si stabilizat pina sa ajunga la destinatie, iar medicatia este asigurata tot din fondurile serviciului de ambulanta. Clasificarea serviciilor si, implicit, retribuirea lor sint facute pe baza gravitatii cazurilor la care ambulanta este chemata. Urgenta de gradul I cuprinde victimele accidentelor rutiere, accidentele cardio-vasculare, gravide, intepaturi de insecte care pot provoca socuri anafilactice, muscaturi de sarpe, tot ce poate pune viata omului in pericol. Cum Aviasanul nu mai exista de mai multi ani, iar pe intreaga tara sint disponibile doar citeva elicoptere, transportul se face terestru. Pentru un judet de suprafata Doljului ar fi necesare cel putin cinci elicoptere. Nu exista nici unul. Aceste persoane ar trebui sa ajunga la destinatie in cel mai scurt timp posibil, dar intrucit numarul masinilor in stare de functionare este mic, nu de putine ori pacientii sint dusi cu masini vechi, care nu au in dotare decit un tub de oxigen si o masca. Oricit de calificat ar fi, personalul medical nu poate face minuni. Mai mult, daca pina acum se lucra in echipe stabile, acum se va trece la un nou sistem in urma unui ordin al Ministerului Sanatatii, care va face ca membri echipajelor sa se schimbe continuu.

Daca activitatea prespitaliceasca nu va fi pusa prin lege acolo unde ii este locul si nu va fi tratata cu seriozitate, membrii Sindicatului Liber Ambulanta vor iesi in strada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS