22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii trebuie sa-si programeze boala

Craiovenii trebuie sa-si programeze boala

Ca sa poata beneficia de analize medicale gratuite, unii bolnavi trebuie sa se programeze cu trei luni inainte. O astfel de situatie se intilneste la laboratorul Pan Med de pe strada Amaradiei din Craiova, unde lista de asteptare este completa pina in prima decada a lunii decembrie. Acest lucru a stirnit, cum era firesc, nemultumirea bolnavilor, care in atare conditii ar trebui sa-si programeze si perioada in care sa se imbolnaveasca.

„Asa ceva nu se poate intimpla decit in Romania. Este o bataie de joc pe fata. De ce ni se mai opresc din salariu bani pentru Sanatate daca tot nu beneficiem de nimic. Am stat la o coada interminabila la medicul de familie ca sa-mi dea trimitere sa-mi fac analizele, iar cind ajung la laborator mi se spune ca nu se poate decit peste trei luni, cu programare. Pai cum, Doamne pazeste, sa vin peste trei luni daca eu sint bolnav acum? Mi s-a spus ca asta e situatia, pentru ca nu sint bani, si ca, daca tin musai sa fac analizele, sa le platesc sau ma duc la alt laborator“, s-a plins Valeriu Gurgui, un barbat de 50 de ani angajat la o societate particulara.

Un alt craiovean, Marin Tanasescu, pensionar craiovean, care s-a dus zilele trecute sa-si faca analizele, sustine ca era cit pe ce sa piarda programarea. Batrinul nu aflase ca avea nevoie de o alta trimitere de la medicul de familie ca sa-si poata face analizele, cea veche, obtinuta in urma cu aproape doua luni, fiind valabila doar 30 de zile.

Banii pe o luna, terminati in citeva minute

Reprezentantii Pan Med au recunoscut ca bolnavii cu afectiuni cronice sint cam singurii care ar putea beneficia de analize medicale gratuite. La ei, macar un lucru este sigur: sint tot timpul bolnavi. Vor avea nevoie sa-si faca analize lunar pentru a obtine medicatia necesara, asa ca nu le strica sa se programeze din timp.

Pentru celelalte cazuri, problema este mai complicata, si se reduce la bani. Potrivit dr. Florin Busuioc, directorul Pan Med, suma alocata de CAS Dolj este de doar 50 de milioane de lei, pe luna, in conditiile in care valoarea medie a unei analize medicale se ridica la 100.000 de lei.

„Am inceput sa lucram cu CAS Dolj dupa sase luni de la deschiderea laboratorului. In aprilie sau mai, cind am primit bugetul, se formase o coada pe patru rinduri, majoritatea pensionari. A mers atit de bine, incit in doar citeva minute am reusit sa depasim cu peste 30 de milioane de lei bugetul alocat de CAS pe o luna de zile. Daca am fi continuat asa, riscam sa dam foarte repede faliment si a trebuit sa gasim o solutie. Le-am explicat pensionarilor care asteptau la coada ca nu mai puteam face analize gratuit. Atunci cineva din multime a intrebat de ce nu facem programari. Si asa am facut“, a declarat dr. Busuioc.

„Daca sint bolnavi si vor sa-si faca analizele mai repede, se pot duce la alte laboratoare“

Medicul recunoaste ca situatia este anormala, insa sustine ca fara o suplimentare a fondurilor alocate de CAS Dolj nu se va rezolva. „Este o bataie de joc fata de bolnavi acest buget. Consiliul judetean cunoaste problema, insa nu a reactionat. Era de asteptat, doar sint la mijloc anumite interese politice. Nu vreau sa vorbesc acum despre asta“, a adaugat Busuioc.

De cealalta parte, reprezentantii CAS Dolj recunosc ca Pan Med a obtinut fonduri mai mici decit celelalte laboratoare, insa sustin ca exista un motiv intemeiat. „Au incheiat contract cu noi mai tirziu, dupa ce s-a impartit bugetul pe acest an“, a mentionat Cristina Mindreci, purtator de cuvint al CAS Dolj. Cit despre bolnavii care au de suferit din aceasta cauza, Cristina Mindreci a spus ca in judetul Dolj exista alte 39 de laboratoare de analize medicale, unele la fel de performante, la care bolnavii ar putea apela fara sa aiba nevoie de programare: „Daca sint bolnavi si vor sa-si faca analizele mai repede, se pot duce la alte laboratoare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS