5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii tineri fug de spitalele din Olt

Medicii tineri fug de spitalele din Olt

Zeci de posturi de medici specialisti sint scoase anual la concurs si neocupate. In acelasi timp, specialistii tineri pleaca din spitalele din Olt pentru ca mai experimentatii lor colegi vor puterea deplina. 12 medici au implinit virsta pensionarii sau o implinesc in acest an, iar posturile ocupate de acestia vor fi scoase la concurs. In citeva cazuri se asteapta rezidenti, altii nu pot sa-si paraseasca postul, iar asta contrar legii, pentru ca nu exista nimeni care sa le ia locul.

Medicii, cu precadere cei iesiti de pe bancile facultatii, au nevoie nu doar de un loc de munca, ci si de casa. Si pentru ca in Olt nu gasesc asa ceva, pleaca in orasele mari.

Sotii Dinu fac legea in Spitalul Municipal Caracal

Din primavara acestui an, Spitalul Municipal Caracal este condus de medicul Viorel Dinu, care a participat la concurs, chiar daca peste citeva zile implinea virsta de pensionare si, conform legii, nu mai putea ocupa postul. Se pare ca a obtinut o dispensa de la Ministerul Sanatatii. Colegiul Medicilor Olt nu i-a mai dat avizul in baza caruia DSP sa-i acorde autorizatia de libera practica in domeniul public, obtinindu-l doar pe cel pentru mediul privat. Prin adresa nr. 366/02.07.2004 se preciza: „Ne exprimam retinerea privind aprobarea Ministerului Sanatatii exprimata prin adresa nr. VIII d (OB)3748/13.04.2004, privind mentinerea in activitate a domnului dr. Dinu Viorel, dupa virsta de pensionare, precum si legalitatea hotaririi Consiliului de Administratie al Spitalului Municipal Caracal in aceeasi privinta. Apreciem calitatile profesionale si manageriale ale domnului dr. Dinu Viorel, dar prevederile Legii nr. 74/1995 republicata sint categorice in aceasta problema“.

Medicul Viorel Dinu profeseaza fara probleme, motivind ca formularul de autorizatie aprobat de minister nu are rubrici speciale pentru sectorul public si cel privat.

Se spune ca a existat un plan pentru a-si inlatura posibilii adversari la functia de director. Medicii Eustatiu Chitimia si Constantin Nitu au primit note sub 5.00 la punctajul acordat de managerul unitatii, fiind astfel lipsiti de gradatii de merit, dar si de sansa de a se prezenta la concurs. Se mai spune ca Sectia interne cronici a fost mai intii transformata in Interne Acuti, pentru ca, la doar doua luni dupa ce medicul Maria Savu a sustinut si promovat la Bucuresti concursul pentru sef de sectie, sa fie comasata cu cealalta sectie. In prezent, Sectia Medicala are 70 de paturi si opt medici, care se chinuiesc sa dea consultatii si sa completeze fise intr-un singur cabinet, iar in toata zona nu exista o sectie de cronici.

In schimb, medicul Rodica Dinu, sefa Sectiei cardiologie, care are 25 de paturi, detine singura un cabinet. Desi a implinit virsta de pensionare inca din 1999, nu s-a pensionat nici pina in prezent. Rodica Dinu a declarat ca beneficiaza de prevederile unei legi conform careia, ca fiica de detinut politic, isi poate prelungi activitatea in sistem inca trei ani. Se pare ca din cauza unor neintelegeri cu Rodica Dinu, doctorita Mariana Paunescu, specialitatea cardiologie, a plecat, aceasta ocupind in prezent un post intr-un spital din Craiova.

„Am fost obligati sa prelungim avizul“

Pe 28 iulie, intra in vigoare prevederile Legii nr. 306/2004, care reglementeaza organizarea si functionarea Colegiului Medicilor si a exercitarii profesiunii de medic. Art. 16, alin. 4 din lege prevede in mod expres ca medicii care au virsta legala de pensionare nu mai pot sa functioneze decit in sectorul privat. In aceasta situatie sint, in prezent, 12 medici specialisti (care au implinit sau vor implini in acest an virsta de pensionare) si un medic din medicina de familie. Vicepresedintele Colegiului Medicilor Olt, medic primar Viorel Radulescu, declara: „Am fost obligati, prin natura faptului ca sectiile trebuie sa functioneze, sa prelungim avizul, in functie de caz“. Majoritatea medicilor in discutie au primit aviz pina pe 31 decembrie 2004. Sint specialitati neacoperite, in care medicii in prag de pensionare nu au inlocuitor.

Situatia ar putea fi rezolvata prin scoaterea posturilor la concurs, insa mai sint si rezidentii care vin pe 1 martie: pentru BFT si Dermato Caracal, ATI si Radiologie Corabia etc. S-a realizat chiar o situatie cu medicii care se vor pensiona in perioada 2004 – 2010.

„Responsabilitatea asigurarii asistentei medicale este a DSP“

Directorul Directiei de Sanatate Publica Olt, dr. Aurelian Simionescu, declara ca numai in februarie 2004 au fost scoase la concurs aproximativ 40 de posturi, insa au fost ocupate numai patru. Tinerii medici nu se prezinta la concurs, iar pentru a asigura continuitatea actului medical medicii in virsta trebuie pastrati. „Responsabilitatea asigurarii asistentei medicale este a DSP si mi-o insusesc. Acesta este motivul pentru care acesti doctori au fost pastrati in activitate. Din nefericire, singura posibilitate de ocupare este scoaterea la concurs, lucru care s-a efectuat in mod repetat. Solutia pe care o intrevad este implicarea comunitatii locale in atragerea medicilor, asa cum a facut, spre exemplu, Primaria Draganesti, care le va oferi medicilor locuinta de serviciu. Trebuie motivati sa vina intr-un spital ca al nostru, nu sa mearga la Bucuresti“, adauga Simionescu.

In ultimul numar din Viata Medicala au fost publicate doua dintre posturile scoase la concurs, pina la 30 septembrie 2004, urmind sa fie publicate si postul de medic cardiolog de la Spitalul Municipal Caracal si cel de radiolog, tot la Caracal.

Cind vine insa vorba de dr. Dinu, reprezentantii Colegiului nu mai sint de aceeasi parere cu reprezentantul DSP. Aurelian Simionescu spune ca prin pensionarea dr. Viorel Dinu ori sectia, ori cabinetul din ambulatoriu ramin descoperite, chiar daca exista un medic cu aceasta specialitate, dr. Brad. Cit priveste postul de director, situatia pare chiar mai clara privita din perspectiva DSP: concursul a fost sustinut si postul este ocupat pentru patru ani, legea invocata a aparut dupa concurs si oricum profesia de medic nu are nici o legatura cu functia de manager. Ca si vechea lege avea o prevedere care nu permitea ocuparea unei functii de director de catre un medic in prag in pensie se pare ca prea putin conteaza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS