10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtentie la alimentele perisabile!

Atentie la alimentele perisabile!

Vara, cind temperaturile sint foarte ridicate, produsele de patiserie sau carmangerie, care sint expuse intr-un mediu deschis, la temperatura camerei si lipsite de ambalaj se pot contamina cu microbi care provin fie de la insecte, fie de la miinile nespalate ale vinzatorului care incaseaza banii si apoi serveste produsul fara a folosi manusi. Toxiinfectiile alimentare sint cauzate in general de salmonela. In conditii de temperatura ridicata, salmonela se inmulteste rapid in laptele dulce si in brinzeturile proaspete.

Salmonela produce boala numita salmoneloza si toate animalele a caror carne este consumata de om sint sensiblie la aceasta boala. Salmonela, in conditii propice, se dezvolta mai ales in carne, determinind toxiinfectii alimentare. Refrigerarea si congelarea scad sau chiar suspenda inmultirea salmonelei, dar nu o distrug, ea putind ramine vie o luna- doua in produsele congelate. Bacteriile sint distruse in doar citeva minute la o temperatura de peste 80 de grade Celsius. Cel mai des, salmonela apare in carnea de pasare, care este preparata incorect din punct de vedere termic, in oua, maioneze, creme, lapte sau in fructele si legumele care se consuma nespalate. De regula, contaminarea provoaca diaree, greata, varsaturi, crampe abdominale, dureri musculare, febra, dureri de cap si uneori infectii urinare. Medicii recomanda ca, pe timpul verii, sa se acorde o mai mare atentie prepararii alimentelor in conditii deosebite de igiena. Prezentarea la medic la primele simptome ale bolii este obligatorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS