10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoligraful de la Craiova este cel mai performant din Europa

Poligraful de la Craiova este cel mai performant din Europa

Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Dolj are de curind in dotare un foarte performant poligraf, sau „detector de minciuni“, cum i se mai spune in limbajul popular. Aparatul – constind intr-un laptop si o „cutiuta“ la care se leaga mai multe fire – este menit sa surprinda cele mai mici emotii pe care le are subiectul in momentul in care spune o minciuna. Dispozitivul urmareste cinci parametri – transpiratia, pulsul, tensiunea arteriala, respiratia abdominala si cea toracica – printr-o serie de senzori la care este conectata persoana testata.

„Avind o marja de eroare de 0,02%, este greu ca acest aparat sa fie pacalit, pentru ca este imposibil sa-si controleze cineva la perfectie toti cei cinci parametri in momentul in care spune o minciuna“, a precizat inspectorul principal Razvan Turcu, specialistul in psihologie judiciara care va lucra cu poligraful.

Detectorul de minciuni are totusi anumite limite.

„In literatura de specialitate se mentioneaza ca aparatul poate fi pacalit de persoane cu abilitati deosebite sau de nebuni. De aceea, exista chiar conditia ca persoanele cu dizabilitati psihice sa nu fie testate cu poligraful“, a declarat comisarul-sef Dumitru Florescu, seful Serviciului Criminalistic din cadrul IJP Dolj.

Testul cu poligraful nu constituie proba in instanta

Legislatia romaneasca nu admite ca proba testarea cu poligraful. Tocmai de aceea detectorul de minciuni va fi folosit pe subiectii doriti de procurori si judecatori numai in scop orientativ, pentru ca oamenii legii sa-si dea seama daca merg pe pista cea buna sau nu, in cautarea infractorilor.

Pe de alta parte, cei care sint supusi testarii la poligraf trebuie sa fie intr-o anumita stare psihica, sa fie calmi, sa nu fie obositi, si mai ales… sa accepte in scris testarea cu detectorul de minciuni, pentru ca nimeni nu poate fi obligat sa faca acest test.

Cu toate aceste neajunsuri, politistii doljeni sint bucurosi ca au un asemenea aparat in dotare. „Poligraful ne va ajuta foarte mult in activitatea noastra, cu atit mai mult cu cit aparatul pe care l-am primit este de ultima generatie, fiind in acest moment cel mai modern din toata Europa“, a mentionat psihologul Razvan Turcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS