14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStrutii africani se simt ca acasa in Romania

Strutii africani se simt ca acasa in Romania

In satul Constantinesti, aflat la sapte kilometri de Scornicesti, a fost infiintata, in urma cu trei ani, o ferma de struti. Membrii familiei Chirulescu si-au propus sa cumpere o pereche de struti. Si nu orice fel, ci struti africani. In 2001, familia a achizitionat de la Oradea trei struti in virsta de opt luni. O data cu trecerea timpului, proprietarii si-au dorit sa-si extinda afacerea si sa-si faca o miniferma, cumparind inca trei pui de o luna si jumatate. Au urmat citeva schimburi cu alte ferme de profil din tara, iar in prezent ferma are trei masculi si doua femele reproducatoare. Faptul ca strutii se adapteaza foarte usor conditiilor climatice din tara noastra si nu sint pretentiosi la hrana a facut ca, din partea de vest a tarii, unde au aparut primele exemplare, fermele sa se extinda in toata tara, indiferent de formele de relief. Strutii se hranesc cu fin, lucerna tocata, ba chiar si un amestec de cereale pe baza de porumb, griu, secara, orz, floarea-soarelui, soia. De asemenea, strutii pot fi hraniti cu varza tocata, dovlecei, frunze de sfecla, sfecla furajera si morcovi.

Gogu, rasfatatul familiei Chirulescu

Cea care se ocupa cu cresterea strutilor este Lenuta Chirulescu, careia i-a venit ideea de a face o afacere din cresterea acestor pasari exotice: „Totul s-a intimplat acum patru ani… Atunci am vazut un reportaj la televizor si mi-am zis sa ma ocup si eu cu asa ceva. Mai ales ca in reportajul respectiv se spunea ca ies bani frumosi dintr-o afacere d-asta. Asa am ajuns sa cresc in curte cinci struti. Urmeaza acum sa cumpar si casa de linga noi, pe care intentionez sa o transform in tarcuri unde sa cresc animalele si, pe viitor, poate chiar sa mai cumpar citeva exemplare“, a spus Lenuta Chirulescu. In urma cu o saptamina a iesit din ou primul pui, care acum a devenit rasfatatul familiei si al satenilor din jur. „Noi ii zicem Gogu, dar, de fapt, nici nu stim daca este mascul sau femela“, afirma proprietara fermei.

Pentru intretinerea strutilor de la ferma din Constantinesti, familia Chirulescu trebuie sa cultive anual un hectar de lucerna. Modul de recoltare si de depozitare este foarte important, strutii fiind foarte pretentiosi in acest sens. Pe linga combinatia de lucerna si cereale, exemplarele adulte primesc si un „supliment nutritional“. Acesta contine foarte mult calciu, fapt indicat si de specialisti pentru intarirea oaselor, si pentru coaja oualor. Dupa cum a mai spus proprietara strutilor, acestia sint foarte rezistenti la frig. Practic, strutii sint lasati iarna in aer liber fara teama de a se imbolnavi. Asta daca nu cumva pamintul devine alunecos, unul dintre pericolele de care familia Chirulescu se teme deoarece fracturile sint principala problema cu care se pot confrunta crescatorii de struti. Proprietara strutilor isi aminteste ca a fost nevoie sa sacrifice un pui care isi fracturase un picior.

80 de milioane de lei un strut

Sa cresti struti a inceput sa devina si in tara noastra una dintre cele mai rentabile afaceri. Un pui de strut are, dupa numai trei zile, o greutate de 800 g, iar in primele saptamini de viata acumuleaza zilnic pina la o jumatate de kilogram. O femela de strut poate face pina la zece oua. De la aceste pasari nu se pierde aproape nimic, totul se foloseste, indiferent ca este vorba de oua, carne, piele sau fulgi. Pentru a putea obtine un profit de pe urma unei asemenea afaceri, este nevoie, in primul rind, de o piata de desfacere a produselor mentionate. Iar o asemenea piata nu este foarte greu de gasit in tara noastra, dar, daca stii unde sa cauti. Avantajele pe care le poti avea sint deloc neinsemnate. Carnea si ouale de strut au si proprietati medicale recomandate de medici, avind o cantitate de colesterol foarte scazuta si putind reprezenta oricind o alternativa in alimentatia sanatoasa a oamenilor. Carnea de strut are culoarea rosie si este extrem de gustoasa.

Un strut ajuns la maturitate poate fi achizitionat cu un pret variind intre 1.500 si 2.000 de euro. Cit priveste pretul puilor, acesta variaza in functie de virsta. Un pui de strut cu virsta cuprinsa intre opt si zece luni costa intre 600 si 800 de euro, iar ouale pentru consum cu o greutate medie de 1.440 g pot ajunge si pina la 25 de euro bucata. Cele pentru incubator variaza intre 30 si 100 de euro. Insa, pentru a putea vinde oua de strut trebuie sa astepti doi ani, timp in care, pentru a-ti recupera macar o parte din banii investiti in afacere, poti comercializa numai penele.

Cresterea strutilor – incurajata de autoritati

Foarte bine platite sint si ouale… golite de continut, care sint incondeiate in Moldova si apoi se pot vinde la export cu peste 100 de euro bucata. In plus, o piele tabacita de strut matur costa peste 1.500 de euro. Si fulgii acestor pasari sint foarte cautati de teatrele din toata lumea, un singur fulg fiind vindut cu un dolar.

Prima familie de struti a fost adusa in tara de o familie din Sibiu pentru a vedea daca se poate adapta conditiilor climatice din tara. In prezent, pe teritoriul tarii noastre sint crescute multe exemplare. La Timisoara chiar a fost amenajat un abator specializat pentru sacrificarea strutilor, tabacarii obisnuindu-se deja cu primirea pieilor. Proprietara fermei din Constantinesti, Lenuta Chirulescu, intentioneaza acum sa achizitioneze si un incubator pentru ouale de strut produse in propria ograda. Autoritatile romane au intrevazut potentialul pe care il reprezinta cresterea strutilor, fapt pentru care se lucreaza intens la armonizarea legislatiei in domeniu in scopul de a fi incurajata practicarea acestei afaceri exotice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS