10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePartidele din Olt au aruncat sute de milioane in batalia electorala

Partidele din Olt au aruncat sute de milioane in batalia electorala

• Nici un candidat independent nu a marturisit, pina in prezent, banii cheltuiti in campania electorala • Anumite partide au declarat ca nu au cheltuit nici un ban in campania electorala, desi au avut candidati inscrisi pe liste

La aproape doua saptamini de la incheierea oficiala a alegerilor locale, formatiunile politice se feresc acum sa-si declare banii pe care i-au primit si, totodata, banii cheltuiti in campania electorala. Mai mult decit atit, unele partide au declarat Curtii de Conturi Olt ca, desi au avut candidati inscrisi in competitia electorala, nu au primit si nici nu au cheltuit vreun leu in alegeri. Cu alte cuvinte, acestia au declarat ca si-au facut campanie electorala cu bani din buzunarul propriu! Intr-o asemenea situatie se afla partidele: Uniunea pentru Reconstructia Romaniei, Partida Romilor Social Democrata, PNT-CD, Partidul Popular Crestin, Partidul Forta Democratica din Romania, Partidul Alianta Socialista etc. Conform Legii finantarii partidelor politice nr. 43/2003,fiecare partid politic este obligat ca, la 15 zile de la publicarea rezultatului alegerilor, sa depuna la Camera de Conturi, prin intermediul unui mandatar financiar, un raport detaliat al veniturilor si cheltuielilor efectuate in campania electorala.

Adrian Goga, directorul Camerei de Conturi Olt, a declarat ca, pina in prezent, si-au depus rapoartele de venituri si cheltuieli numai 11 partide politice din peste 20, cite au participat in final la alegeri. Cei mai multi bani i-au cheltuit cei 1.780 de candidati ai partidului de guvernamint. Pentru a fi sigur de o victorie categorica in fata celorlalti contracandidati, PSD a scos la bataie 831 de milioane de lei si 54.000 de fluturasi, afise, postere si alte materiale de propaganda electorala. Suma declarata nu a fost insa primita in perioada campaniei electorale, se arata in raportul financiar al partidului, ea fiind incasata inainte de inceperea acesteia. Pe locul urmator se afla PNL, care a cheltuit in jur de 190 de milioane de lei, desi reprezentantii partidului au declarat ca, in perioada campaniei, au primit din donatii si sponsorizari 161,5 milioane de lei. Diferenta este explicata ca reprezentind sume incasate inainte de inceperea campaniei. PUR se numara si el printre partidele care s-au conformat legii si au depus in timp util raportul financiar, din care rezulta ca ar fi cheltuit 187 de milioane de lei.

PRM si PD au cheltuit toti banii primiti in timpul campaniei: 184.200.000 de milioane de lei, respectiv 127.000.000 de lei. Unul dintre cele mai sarace partide participante la campania electorala din Olt se pare ca este Partidul Noua Democratie, care ar fi cheltuit numai… 33.000.000 de lei.

Capitala judetului a atras cele mai mari sume

Partidele politice au pompat cele mai mari sume in campania electorala desfasurata in municipiul resedinta de judet Slatina. Si aici PSD a crezut ca, daca isi arata muschii cu cele 294,5 milioane de lei, nu va avea probleme in a recistiga un nou mandat de primar. La final insa s-a dovedit ca banii nu inseamna chiar totul, astfel ca Gheorghe Paunescu (PSD) a fost invins fara drept de apel de mai tinarul sau contracandidat pedist Darius Vilcov, care a cheltuit de aproape patru ori mai putin decit PSD, respectiv 75.000.000 de lei. Suma a insemnat mai bine de jumatate din intreg fondul alocat campaniei pediste la nivel judetean, adica vreo 127,2 de milioane de lei. PNL a aruncat si el in lupta pentru primarie 42.400.000 de lei, adica de doua ori mai putin decit a cheltuit PSD la Primaria Caracal – 92,8 milioane de lei.

In afara de candidatii mentionati anterior au existat si cazuri care au uimit. Cel mai elocvent exemplu il reprezinta Mircea Radulescu, candidat la Primaria Slatinei din partea Partidului Crestin Democrat. Pentru ca a considerat ca partidul nu-l sprijina finaciar pe cit ar fi fost necesar, acesta a decis sa-si faca singur campanie electorala cu bani din buzunar si utilizind propriul autoturism Dacia pe post de… caravana! In final, acesta a reusit sa obtina doar 173 de voturi. Oficialii Camerei de Conturi Olt au declarat ca adevarul despre toate cheltuielile si veniturile din perioada alegerilor locale se vor sti la sfirsitul primului trimestru al anului viitor, adica dupa ce se vor termina si alegerile prezidentiale si parlamentare din toamna acestui an.

Independentii risca sa-si piarda averile

Aproape toti candidatii independenti la functiile de primar sau consilieri locali risca sa fie sanctionati cu amenzi de pina la 300 de milioane de lei pentru nedeclararea la Curtea de Conturi a cheltuielilor si veniturilor realizate pe perioada campaniei electorale. Desi legea prevede ca toti cei 82 de olteni aflati in aceasta situatie trebuie sa isi declare bugetul electoral pina vineri, nici unul dintre acestia nu s-a conformat. Legea privind finantarea partidelor politice prevede ca banii pe care partidele politice ii vor primi dupa inceperea campaniei electorale sa fie declarati la Curtea de Conturi. Raportul detaliat privind cheltuielile si veniturile realizate de un partid politic sau de un candidat independent pe perioada campaniei electorale trebuie depus la Curtea de Conturi in 15 zile de la publicarea rezultatului alegerilor. Validarea mandatelor candidatilor declarati alesi este conditionata de depunerea in termenul prevazut de lege a raportului financiar. Cei care nu depun raportul financiar electoral si documentele justificative la Curtea de Conturi risca o amenda cuprinsa intre 30 si 300 de milioane de lei.

In judetul Olt, nici unul dintre candidatii independenti la functia de primar nu a reusit sa se impuna in cursa electorala, dar acest lucru nu ii scuteste de la depunerea raportului financiar electoral.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS