10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliclinica Spitalului de Urgenta Craiova nu mai face analize medicale

Policlinica Spitalului de Urgenta Craiova nu mai face analize medicale

Din cauza lipsei de fonduri, laboratorul de analize medicale al Spitalului de Urgenta Craiova nu mai poate face o parte dintre analizele medicale de baza. Afectati sint doar pacientii din ambulatoriul unitatii sanitare, care in aceste conditii prefera sa-si faca analizele in policlinici particulare. Conducerea spitalului neaga ca ar fi penurie de reactivi.

Dupa ce in urma cu aproximativ trei luni laboratorul Spitalului de Urgenta Craiova a stabilit tarife piperate pentru analizele medicale, s-a venit cu o noua modificare. Mai nou, unitatea sanitara nu-si mai poate permite sa efectueze nici macar contra cost anumite analize medicale, din lipsa de reactivi. In incinta laboratorului de analize medicale a aparut inca de luna trecuta un afis prin care bolnavii din policlinica erau informati in legatura cu analizele care nu pot fi facute din aceasta cauza: UDL, LDL, GPT, trigliceride, timol, lipemie, acid uric, fosfataza alcalina si acida, probe hepatice si colesterolul.

Reactia bolnavilor a fost prompta. Daca pina acum oamenii se grabeau la laborator in primele sapte-zece zile din luna ca sa prinda gratuit efectuarea analizelor, pina nu se termina plafonul financiar permis de CAS Dolj, acum s-au vazut nevoiti sa dea fuga cu mic, cu mare sa-si faca analizele in policlinici particulare.

Iti trebuie programare pentru analiza de urina

Craioveanca Marinela Guna astepta ieri la coada in policlinica celui mai mare spital din Oltenia, pentru analiza de urina. Femeia sustinea ca are trimitere de la medicul specialist inca de luna trecuta pentru efectuarea acestei analize, insa a trebuit sa o amine pentru ca nu a avut bani sa o achite.

„Cind am venit la spital data trecuta tocmai se terminasera fondurile si trebuia sa platesc din buzunarul meu analizele. Aveam la mine vreo 300.000 de lei, care nu imi ajungeau decit pentru glicemie, trigliceride, glucoza si colesterol. Colesterolul nu se putea face din lipsa de reactivi, iar pentru urina nu mai aveam bani. Pina la urma am facut toate analizele la o policlinica particulara, unde preturile sint cam aceleasi, insa conditiile sint mult mai bune si m-am programat la Spitalul de Urgenta ca sa prind gratuit pentru luna viitoare analiza de urina“, a spus femeia.

Marinela a rasuflat usurata ieri cind a aflat ca analiza de urina nu fusese trecuta pe lista afisata la laborator. Nu la fel de incintata a fost Gheorghita Mitrache, o pensionara din Predesti, care, desi se programase din vreme pentru analizele de singe, a aflat abia ieri ca laboratorul spitalului nu putea efectua decit o parte din analize. „Ce, Doamne fereste, o mai insemna si asta? Ca trebuie sa ma mai intepe inca o data in deget si doctorii de la alt cabinet?“, a spus batrina nedumerita.

Spitalul primeste doar jumatate din necesar

La fel de nedumerita a parut si conducerea Spitalului de Urgenta Craiova cind a aflat de lipsa reactivilor. Directorul, conf. dr. Florin Petrescu, a spus ca spitalul are reactivi, dar nu poate efectua gratuit anumite analize, din lipsa de fonduri. „Cine a scris anuntul s-a exprimat gresit.Adevarata problema o constituie de fapt fondurile foarte mici destinate efectuarii analizelor medicale in sistemul ambulatoriu. Pentru aceasta activitate spitalul nu are alocate decit 425 de milioane de lei, dintr-un necesar de aproape 900 de milioane de lei“, a mai spus Petrescu. Directorul Spitalului de Urgenta a mentionat ca problema gratuitatii analizelor medicale nu va putea fi rezolvata in conditiile finantarii actuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS