5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii lesina la cozi in fata farmaciilor

Craiovenii lesina la cozi in fata farmaciilor

Zeci de craioveni s-au inghesuit, joi si vineri, la farmaciile din municipiu care distribuie medicamente compensate si gratuite. Citiva dintre ei au renuntat la a-si mai ridica medicamentele, pentru ca li s-a facut rau la coada.

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Dolj a redistribuit catre farmacii, luna trecuta, suma de 25 de miliarde de lei, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 32, privind retinerea fondului de rezerva de 10 la suta de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Banii au fost alocati farmaciilor, in functie de punctajul fiecareia, care a fost calculat tinind cont de numarul si de pregatirea profesionala a cadrelor incadrate in fiecare unitate.

Pentru ca au depasit plafonul alocat primului semestru, majoritatea farmaciilor craiovene au eliberat medicamente gratuite si compensate din plafonul trimestrului trei.

„Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Dolj a realizat o trimestrializare si au fost alocati banii pentru perioada iulie- septembrie 2004, in valoare de 30,9 miliarde de lei. Asta inseamna ca in acest interval se pot elibera medicamente, in suma medie de 10,3 miliarde de lei, mai putin decit media lunara de consum, care se ridica la 20-22 de miliarde de lei. In lunile de vara se consuma mai putine medicamente decit in sezonul rece si speram ca sumele care vor fi alocate sa fie suficiente. Daca farmaciile vor epuiza plafonul pe trimestrul trei, probabil ca vor elibera medicamente si din trimestrul patru“, a declarat economist Cristina Moraru, directoarea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Dolj.

„Majoritatea farmaciilor elibereaza medicamente, dar oamenii s-au obisnuit

sa se inghesuie“


Farmacistii craioveni spun ca inteleg nemultumirea si suferinta oamenilor, dar nu le pot elibera medicamente gratuite si compensate, decit in limita in care pot deconta cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Potrivit presedintelui Colegiului Farmacistilor Dolj, medic Elena Calin, situatia s-a mai imbunatatit in ultima perioada, o data cu redistribuirea sumei de 25 de miliarde de lei, catre farmacii, din fondul de rezerva.

„Suma redistribuita luna trecuta nu este mare, dar a mai deblocat putin situatia. Speram ca si in aceasta luna sa se elibereze medicamente gratuite si compensate, in asa fel incit bolnavii sa fie multumiti. Se asteapta si in august o rectificare de buget, care speram sa fie mai mare. Majoritatea farmaciilor elibereaza medicamente, dar oamenii s-au obisnuit sa se inghesuie, in primele zile, de teama ca plafonul va fi din nou epuizat. Se vor elibera medicamente pina la finalizarea plafonului, stabilit prin contract, la inceputul anului“, a precizat medic Elena Calin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS