5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAVIOANE Craiova, amenintata cu inca 100 de procese

AVIOANE Craiova, amenintata cu inca 100 de procese

Inca 100 de salariati, proaspat disponibilizati de la SC AVIOANE SA Craiova, au dat fabrica in judecata pentru recuperarea unor pretinse drepturi salariale neincasate, aferente anilor 2001 si 2002, conform conducerii intreprinderii. Acestia se adauga celor aproximativ 300 de fosti salariati care se afla de mai mult timp in proces cu SC AVIOANE pentru aceleasi drepturi, dar care au fost disponibilizati in anii trecuti.

Solicitantii sint disponibilizati de o luna

In luna mai 2004, procesul de restructurare a intreprinderii in vederea privatizarii a dus la disponibilizarea a 160 de salariati. Concedierile s-au facut la cerere, prin acordarea a 36 de salarii compensatorii fiecarui angajat, la care se adauga circa 12 milioane, incasate in momentul plecarii acasa. Atunci, fabrica se afla in proces cu 300 de persoane, pentru unele fiind obligata sa plateasca din fondurile proprii circa cinci miliarde de lei. Pagubele in buget, in eventualitatea in care toate persoanele ar fi cistigat procesele intentate, au fost estimate la 15 miliarde de lei.

„Sa ia toata lumea“

Incurajati de precedentul creat, proaspat disponibilizatii au dat si ei fabrica in judecata, astfel ca, dupa numai o luna, pe adresa SC AVIOANE au inceput sa curga valuri de citatii. „In afara de salariile restante, ei solicita si alte drepturi, dar nu au cum sa le cistige. Unele solicitari sint atit de generale incit nici nu stii la ce se refera. Ma astept sa mai depuna si altii asemenea cereri“, a declarat Pantelimon Vilceanu, directorul general al AVIOANE SA.

Atit conducerea, cit si liderii sindicali nu recunosc aceste revendicari, considerind ca ele au fost solicitate de salariati la vremea respectiva. Cu toate acestea, ei se asteapta ca si alte persoane sa recurga la instanta pentru recuperarea acestor drepturi. „Daca au vazut ca se poate, au incercat si ei. Daca ceilalti au luat, ei de ce sa nu ia? Sa ia toata lumea. Asta e motivatia pe care o aduc cei mai multi“, a declarat liderul sindical, Victor Peta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS