17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 2.000 de nevazatori din Dolj vor vota cu ajutorul rudelor sau prietenilor

Peste 2.000 de nevazatori din Dolj vor vota cu ajutorul rudelor sau prietenilor

Putini dintre noi se intreaba cum vor vota cei 2.400 de nevazatori din Dolj. Candidatii la functiile administrative din judet nu sint interesati de electoratul nevazator ori se fac ca „nu-l vad“. Legea alegerilor locale contine unele scapari in reglementarea procedurii de vot a nevazatorilor. Mai sint opt zile si ne vom vota alesii locali, cei pe care-i vom considera demni sa ne rezolve toate problemele pe care le avem. Pentru multi dintre noi, procedura propriu-zisa de vot nu este prea complicata, in sensul ca intram in cabina de vot, consultam listele si punem stampila pe buletinul de vot. Asta in cazul in care vedem. Putini dintre noi s-au intrebat, probabil, cum vor vota cei peste 2.400 de nevazatori din Dolj, dar si mai putini stiu cum vor vota acestia.

„Avind in vedere ca foarte putini candidati la posturi administrative din judet s-au gindit la aceasta categorie speciala de electorat, ii informam pe aceasta cale ca nevazatorii sint unii dintre cei mai informati cetateni in domeniul politicii. Si asta nu pentru ca i-ar iubi pe politicieni, ci pentru ca ei se lovesc, poate cel mai des, de problemele comunitatii pe care se pregatesc sa o «pastoreasca» viitorii alesi, adica: gropile din strazi, semafoare fara sonorizare sau lipsa locurilor de munca pentru nevazatori. Majoritatea sint foarte interesati de problemele societatii noastre si privesc cu mare seriozitate alegerile. Chiar daca nu-i pot vedea, ei cunosc candidatii si se informeaza in legatura cu actiunile lor“, a declarat presedintele Filialei Interjudetene Dolj-Mehedinti a Nevazatorilor, profesor Nicu Eni.

Legislatia nu prevede tiparirea unor buletine de vot speciale pentru nevazatori

Problema votului nevazatorilor este oarecum reglementata de Legea nr. 67, din 2004, pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, in sensul ca prevede anumite proceduri de votare pentru persoanele cu dificultati, dar nu face specificari clare pentru nevazatorii cu drept de vot. Astfel, daca in unele tari mai dezvoltate decit Romania se tiparesc buletine speciale de vot pentru nevazatori, in alfabetul Braille si cu insemne in relief, astfel ca nevazatorii sa poata sti ce si pe cine voteaza, legislatia romana nu prevede tiparirea unor buletine de vot speciale, ci anumite proceduri care pot, oarecum, influenta votul nevazatorului.

Presedintele Biroului Electoral Judetean Dolj, judecatorul Lucian Bunea, a facut trimitere la Legea alegerilor autoritatilor administratiei locale. Punctul 2 al articolului 82 din Legea 67 prevede ca alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare, in scopul de a-l ajuta, un insotitor ales de el. Asta inseamna ca nevazatorul isi poate alege un insotitor care sa-l indrume in cabina de vot cum sa voteze. Pe de alta parte, acesta il poate si influenta asupra votului.

Problemele nevazatorilor, multe si nerezolvate

Legea prevede si cazurile in care alegatorul nu se poate deplasa la circumscriptia unde este arondat. Pentru alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora sau a conducatorului institutiei sanitare ori de ocrotire sociala in care cei in cauza sint internati, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii, la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea, a precizat a presedintele Filialei Interjudetene Dolj-Mehedinti a Nevazatorilor.

Si in acest caz, in situatia in care persoana netransportabila este nevazatoare, pe linga urna mobila, stampila si buletinul de vot, alegatorul are iarasi nevoie de o persoana care sa il indrume cum sa voteze. Tinind cont de cerintele moralitatii, dar si ale Uniunii Europene, candidatii pentru functii administrative in judet ar trebui sa tina seama si de nevoile nevazatorilor, pentru ca problemele lor sint multe si nerezolvate. Un exemplu ar fi lipsa locurilor de munca pentru cetatenii nevazatori, avind in vedere ca la ultima bursa a locurilor de munca pentru persoanele cu handicap desfasurata in judetul Dolj, nu s-a gasit nici un post pentru nevazatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS