14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate12 miliarde de lei din bugetul asigurarilor de sanatate se duc pe ingrijirea neasiguratilor

12 miliarde de lei din bugetul asigurarilor de sanatate se duc pe ingrijirea neasiguratilor

Spitalizarea boschetarilor, batrinilor parasiti in spitale, betivilor care isi dau in cap, a smecherilor cu adeverinte false pentru ajutor social reprezinta o mare parte din cheltuielile dintr-o luna ale celui mai mare spital din intreaga zona a Olteniei, Spitalul de Urgenta Craiova, respectiv 12 miliarde de lei. Atit se cheltuieste, anual, cu spitalizarea acestor persoane, la care se adauga asa-zisii saraci care, pe linga ajutorul social, beneficiaza si de asistenta medicala gratuita. Banii provin din buzunarele doljenilor care muncesc si care achita lunar contributia la asigurarile sociale de sanatate.

Noua miliarde pe an pentru tratarea betivilor si a victimelor violentei conjugale

Zilnic, in spitalele doljene ajung zeci de oameni care nu cotizeaza cu nici un leu la bugetul asigurarilor de sanatate si pentru care se cheltuiesc sute de milioane de lei. Unii dintre acestia beneficiaza gratuit de ingrijiri medicale doar pentru ca s-au batut pe strada, dupa ce, beti fiind, au provocat un scandal.

Calculind cheltuielile minime, doar pentru cinci astfel de pacienti pe zi in toate spitalele din Dolj, cu o medie a cheltuielilor de spitalizare de cinci milioane de lei pentru fiecare, acestea reprezinta circa noua miliarde de lei pe an din bugetul asigurarilor de sanatate. La astfel de cazuri se adauga alte miliarde cheltuite cu spitalizarea femeilor batute de barbatii lor beti, mai ales din mediul rural, si care nu cotizeaza la bugetul asigurarilor de sanatate.

Uneori, cheltuielile de spitalizare ajung pina 50 de milioane de lei, cit a necesitat tratamentul unei femei care a ajuns in Spitalul de Urgenta Craiova cu fractura de ficat si de bazin, dupa ce a fost batuta de sot. Cum in fiecare luna ajung in spitale cel putin zece femei batute, sumele cheltuite astfel se ridica la peste sase miliarde de lei pe an.

Practic, toti acesti betivi isi bat sotiile pe cheltuiala contribuabililor. Asa cum tot contribuabilii platesc tratamentul in spitalele universitare al unor indivizi din alte judete care, cu adeverinte de ajutor social false, beneficiaza de ingrijiri gratuite la Craiova.

Peste un miliard de lei pe luna pentru cei care nu platesc asigurarile

Conducerea celei mai mari unitati medicale din Oltenia spune ca luna de luna se cheltuieste peste un miliard de lei cu ingrijirile acestor persoane si a celor care, desi nu muncesc, primesc ajutor social.

Directorul Spitalului de Urgenta Craiova, medicul Florin Petrescu, a declarat ca pacientii tratati au fost urgente si ei nu puteau fi refuzati. „In special iarna, boschetarii care ajung la noi devin urgente. Noi nu putem sa-i lasam netratati, pentru ca reprezinta o categorie de populatie si, chiar daca sint neasigurati, trebuie sa le acordam ajutor medical“.

Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova spera ca situatia sa se rezolve, prin includerea in bugetul unitatii medicale si a cheltuielilor aferente acestor urgente medicale. In acest fel, spitalul ar putea recupera cheltuielile de spitalizare, dar tot pe banii contribuabililor doljeni.

„Speram ca astfel sa ne putem recupera banii, prin contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Legea nr. 150 spune clar ca urgenta medicala trebuie tratata“, a declarat Florin Petrescu.

Solutie posibila – internarea in unitati medico-sociale

Pentru ca activitatea Spitalului Clinic de Urgenta Craiova sa se desfasoare normal, unitatea medicala are nevoie lunar de un buget de 40 de miliarde de lei. Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Dolj spun ca spitalul are obligatia sa evalueze situatia medicala a pacientului si sa il externeze daca spitalizarea nu se justifica. Cu toate acestea, la Spitalul de Urgenta Craiova au existat cazuri in care pacienti care nu platesc un leu la asigurarile sociale de sanatate au stat internati multe luni in unitatea medicala.

O solutie propusa de Casa Judeteana de Asigurari ar fi internarea acestora in cele sapte unitati medico-sociale de pe raza judetului Dolj.

Directoarea CJAS Dolj, economista Cristina Moraru, a declarat ca in aceasta situatie s-ar afla persoanele care nu au acte de identitate si cazurile sociale in general. Spitalele nu pot suporta cheltuielile legate de tratamentul acestor persoane. De aceea, in conformitate cu legislatia actuala si dupa evaluarea bolii, ei ar putea fi internati in unitatile medico-sociale ale judetului. Criteriile de stabilire a urgentelor pentru pacientii care nu au calitatea de asigurat sint bine stabilite de legislatia actuala. In putine dintre cazuri insa, aceste criterii sint respectate in spitalele din Dolj. Aceste criterii vizeaza in special cazurile medico-chirurgicale sau orice situatie ce poate pune in pericol viata pacientului. Numarul de zile de spitalizare de la care se poate declara „caz de urgenta“ este stabilit de fiecare medic curant in parte si trebuie avizat de medicul de sectie, a precizat directoarea CJAS Dolj, Cristina Moraru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS