16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Frumoasele, chiparoasele“ au avut parte de superoferta

„Frumoasele, chiparoasele“ au avut parte de superoferta

„Luati, frumoaselor, luati, chiparoaselor, c-avem preturi de 8 Martie, minca-v-as! Cinci in gramada, cinci in gramada, scormoniti, rascoliti, nu va coditi! Avem bluze mulate de care sa poarta, fuste scurte sa sa vada picioru’ frumos, costumase, bluzoane…Totu’ in gramada! Luati de cautati, frumoaselor, chiparoaselor!“.

Acesta era refrenul in prima zi din saptamina, si nu una oarecare, ci o zi de 8 Martie, in tirgul Romanesti din Craiova. Lume puhoi, marfa „pe ales“, preturi… ca de 8 Martie!

Cum intrai in tirg, mirosul de mici si „patisele“, amestecat cu acela de cauciucuri si cu mirosul specific al produselor second hand, te „lua de nas“, rascolindu-ti amintirea micului dejun. Fuste colorate din catifea, brodate la poale, baticuri, saluri, sosete, biciclete, palarii, genti, cosmetice de firma la preturi „de nimic“, carti, tamiie, maturi… erau numai o parte din oferta bogata a comerciantilor care impinzisera fiecare bucatica de trotuar. Noutatea tirgului – batrineii care scosesera din sifonier si din rafturile bibliotecilor tot ce le prisosea sau de care considerasera ca se pot lipsi in favoarea unui banut in plus, care sa le faca traiul mai usor.

„Sa moara mama!“

„Veste din lina, maica. Lina suta la suta, de la oile mele din batatura. Numai 150.000 de lei, maica. Ia de pipaie, sa vezi ce moale si calda e la mina“, isi lauda marfa o batrinica venita in tirg cu cursa de dimineata.

„Inmuiate“ si ele de ziua festiva si de soarele darnic, tigancile erau hotarite sa-si vinda marfa „frumoaselor, chiparoaselor“, chit ca lasau mai mult la pret. „In gramada, numai la cinci mii“, „Zece mii, zece mii bucataaa! Cautati, c-aveti de unde alege…“ erau „formulele magice“ care faceau clientela sa dea buluc si sa ravaseasca marfa in cautare de chilipiruri.

La sfirsitul unei zile de tirguit si negociat, craiovencele s-au declarat multumite de continutul sacosei. Chiar daca plecasera dupa pantofi si s-au ales cu dermatografe si farduri Dior – „originale, sa moara mama!“… Ca tot era ziua ei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS