13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Craiova a incalcat legea in cazul LUXTEN

Primaria Craiova a incalcat legea in cazul LUXTEN

Primarul Vasile Bulucea, somat de inspectori sa prezinte detaliile financiare ale afacerii

Controversata afacere pentru introducerea iluminatului public in Craiova, parafata de municipalitate cu firma LUXTEN LIGHTING COMPANY contra sumei de 12,3 milioane de euro, a intrat in atentia organelor de control.

In urma unei verificari efectuate in ultimele luni ale anului trecut, inspectorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj au descoperit ca primaria a incalcat legea in semnarea contractului cu LUXTEN. Actul are multe neclaritati si nu contine detalii financiare privitoare la costurile defalcate ale investitiei.

Rubrici albe in contract, pentru partea de costuri

Firma mentionata a participat, in ultima parte a anului 2002, la o licitatie publica organizata de Primaria Craiova, fiind desemnata cistigatoare dupa ce societatile contracandidate erau eliminate rind pe rind din cursa. La vremea respectiva, opozitia politica locala a acuzat PSD ca a facut jocurile pentru LUXTEN, desi alte firme prezentasera oferte mult mai avantajoase din punct de vedere financiar. Suma pe care s-a incheiat contractul, 12,3 milioane de euro, a parut unora imensa, greu de digerat pentru bugetul, si asa destul de sarac al municipiului, care va trebui sa returneze banii in urmatorii zece ani. In urma controlului efectuat in lunile octombrie si noiembrie 2003, Curtea de Conturi a depistat ca primaria a incalcat mai multe acte normative, precum si prevederi ale Ordonantei 60/2001, privind achizitiile publice. Inspectorii au consemnat la dosar ca municipalitatea nu a stabilit un program al achizitiilor publice aferente sectorului de gospodarire comunala. Mai mult, la momentul elaborarii caietului de sarcini nu s-a cunoscut necesarul valoric al obiectivului de iluminat public din Craiova si nu au fost incluse listele cu cantitatile necesare de materiale. Organele de control au avut ceva de zis si in ceea ce priveste partea financiara a investitiei. Practic, aceasta s-a facut dupa ureche, din moment ce in raport se mentioneaza ca ofertantul ar fi trebuit sa completeze intr-o sectiune a contractului valoarea totala a lucrarilor, valoarea pe fiecare obiect, valoarea fiecarui deviz, a consumurilor totale de resurse naturale si cele aferente utilajelor de constructii, a transporturilor, a utilajelor si echipamentelor. „Oferta prezentata de SC LUXTEN LIGHTING COMPANY SA Timisoara, desi nu a indeplinit conditiile legale sus-mentionate, a fost declarata cistigatoare de catre Primaria Craiova“, au concluzionat organele de control. „Cistigatorul licitatiei a prezentat de fapt o oferta comerciala, care nu respecta modul de prezentare stabilit de sectiunea IV – Formulare din Ordinul Ministerului Finantelor nr.1014/2001“, se mentioneaza in continuare, in raport.

Contract semnat pe linga lege

In consecinta, pe 22 decembrie 2003, institutia de control a emis o decizie prin care il obliga pe primarul Vasile Bulucea sa dea socoteala de neregulile constatate, pina pe 31 martie 2004: „O atentie deosebita se va acorda contractului de achizitie de lucruri incheiat cu firma LUXTEN LIGHTING COMPANY SA Timisoara, in baza caruia au fost angajate credite bugetare atit pentru anul verificat, cit si pentru anii urmatori, in conditiile in care procedura de achizitie, prevazuta de lege pentru asemenea cazuri nu a fost respectata“. De asemenea, intitutia i-a mai cerut primarului sa „suspende“ practicile care contravin reglementarilor legale in vigoare. Ramine de discutat cum a inaintat firma LUXTEN oferta de 12,3 milioane de euro, daca in acte, potrivit constatarilor Curtii de Conturi, nu apar justificari amanuntite cu cheltuielile necesare investitiei. De discutat este si cum a respins comisia de licitatie contestatia formulata de o firma contracandidata care a pierdut, ELCOMEX Cernavoda (care ceruse cu citeva milioane de euro mai putin), daca nu avea o evaluare financiara a investitiei.

Primarul nu are chef de declaratii

Am incercat sa consemnam si pozitia primarului Vasile Bulucea in legatura cu rezultatele acestui control, insa insistentele reporterilor GdS s-au lovit de un refuz categoric al edilului-sef al Craiovei. Dupa ce a aflat despre ce este vorba, Vasile Bulucea s-a baricadat in birou, motivind ca nu are timp de declaratii, deoarece are o lucrare importanta de terminat. „Controlul este corect. Sint citeva nereguli acolo. Nu am timp de declaratii“, a apucat sa spuna Bulucea. Vasile Bulucea este cel care, delegat de consiliul local, a negociat si semnat contractul cu firma mentionata, la inceputul anului 2003.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS