21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreditele pentru cumpărarea locuinţelor, accesibile doar oamenilor cu bani

Creditele pentru cumpărarea locuinţelor, accesibile doar oamenilor cu bani

Cei cu venit minim pe economie nu pot beneficia nici de locuinţe sociale

Programele bancilor pentru acordarea creditelor pentru cumpararea locuintelor nu reprezinta o solutie pentru angajatii cu venituri modeste. Situatia creditelor acordate in 2003 arata ca majoritatea solicitarilor au fost pentru construirea de case de vacanta. Pentru cei cu venituri modeste nu exista nici macar sansa sa obtina o locuinta sociala, pentru ca nici primariile nu le au.

Bancile din Gorj au acordat anul trecut credite persoanelor fizice pentru construirea sau cumpararea de locuinte, in valoare de peste o mie de miliarde de lei. In aceasta suma intra si banii acordati de banci pentru modernizarea locuintei. Numai o singura banca a dat peste 21 de miliarde de lei. Cele mai multe solicitari au fost pentru construirea de case de locuit sau de vacanta. Acest lucru presupune ca solicitantul detine terenul pe care urmeaza sa construiasca. Daca doresti sa-ti cumperi un apartament, lucrurile se complica pentru ca, in primul rind, vinzatorul trebuie sa fie de acord cu acest lucru. Se pune problema unei evaluari facute de consilierii bancii, de la care doresti sa obtii creditul, iar valoarea solicitata de vinzator trebuie sa fie aceea pe care o stabileste evaluatorul. Din cauza acestor formalitati, multi proprietari care doresc sa-si vinda apartamentele refuza sa colaboreze cu bancile.

Cei cu venituri modeste nu pot cumpara locuinte

Pentru acordarea creditelor, trebuie indeplinite mai multe conditii impuse de banca. In primul rind, venitul solicitantului creditului este foarte important. Daca solicitantul cistiga pina in sapte milioane de lei pe luna net, nu are nici o sansa sa cumpere o locuinta cu credit acordat de banci. Nici o banca nu ofera un credit de sute de milioane de lei pe aceste venituri, iar cele suplimentare nu sint luate in calcul. Exista banci care dau bani pentru cumparare de locuinte numai daca venitul net al familiei este de aproximativ 1.000 de euro. Aceste credite nu pot fi obtinute decit de oamenii cu bani. Valoarea unui apartament cu doua camere in Tirgu Jiu este de multe ori mai mare decit in Capitala. In zonele periferice ale municipiului, un apartament costa cel putin 600 de milioane de lei.

Primaria nu-i poate ajuta pe amariti

Nici inchirierea nu este o solutie pentru cei care doresc sa locuiasca in Tirgu Jiu. Chiria pentru o garsoniera este de 100 de euro pe luna, in afara de cheltuielile suportate de chirias. Practic valoarea chiriei este aceeasi cu cea a unui credit pentru cumparare, insa, din cauza conditiilor, cei ce venituri reduse nu-l pot obtine. Mai ramine o singura solutie, locuintele sociale sau din fondul locativ al primariei. Lucrurile nu sint deloc simple. Primaria Tirgu Jiu a acordat anul trecut doar 18 locuinte sociale. Cele construite prin programul Agentiei Nationale a Locuintelor au completat ajutorul dat de municipalitate, in sensul ca au fost date 125 de garsoniere. Anul trecut, la Primaria Tirgu Jiu s-au inregistrat 1.600 de solicitari de locuinte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS