22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrefectura Dolj nu si-a tinut promisiunea de a lamuri problema granitelor Craiovei

Prefectura Dolj nu si-a tinut promisiunea de a lamuri problema granitelor Craiovei

Anul 2003 se incheie peste citeva zile fara ca autoritatile judetului sa fi rezolvat problema granitelor administrative ale Craiovei. De mai multi ani, fara sa-i pese cuiva ca se savirseste o ilegalitate, municipalitatea jecmaneste bugetele comunelor invecinate de taxe si impozite care li s-ar cuveni. Fostul prefect de Dolj, Cornel Mondea, s-a facut ca nu stie de aceasta problema, iar actualul prefect, Ion Calin, a promis ca va pune ordine in chestiunea granitelor, dar n-a facut mai nimic in acest sens. Asa se face ca, in 2004, primarul Vasile Bulucea va avea posibilitatea sa incalce in continuare, nestingherit, limitele administrative ale Craiovei, deturnind sume importante in dauna nevoiasilor din comunele limitrofe.

Sume de ordinul miliardelor au fost deturnate in ultimii ani de municipalitatea craioveana, ilegalitate trecuta cu vederea de conducerea Prefecturii Dolj. Concret, este vorba despre taxe si impozite, pe terenuri, cladiri, salarii, pe care le incaseaza Craiova de la institutii sau persoane din zone care sint, de fapt, dincolo de granitele municipiului, pe teritoriul administrativ al localitatilor limitrofe.

Vasile Bulucea ignora legea

Limitele administrative ale tuturor localitatilor din Romania au fost stabilite prin Legea nr.2/1968, iar de atunci nu s-au facut decit modificari minore in aceasta privinta. Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului, sustine ca astfel de probleme exista cu toate comunele din jurul Craiovei: Podari, Cosoveni, Malu Mare, Pielesti: „Situatia a fost generata de necesitatea extinderii orasului dincolo de limitele sale administrative. Pe acest considerent, in anul 2000 a fost aprobat un Plan de Urbanism General (PUG) al municipiului Craiova, care a primit toate avizele necesare, deci este perfect legal. Doar ca acest PUG este doar o viziune asupra extinderii perimetrului construibil al orasului in urmatoarea perioada, fara sa corespunda cu granitele administrative ale municipiului, stabilite in 1968, care ramin valabile pina vor fi modificate printr-o alta lege“.

Legea n-a fost insa modificata pina in prezent. Pentru a se putea acoperi vidul legislativ, s-a incercat incheierea unor protocoale cu primarii comunelor invecinate Craiovei, protocoale care n-aveau insa nici o valoare juridica. Povestea acestor protocoale – cu care Vasile Bulucea doar ameninta din cind in cind, fara sa le scoata la lumina – o cunoaste cel mai bine Marin Nicoli, subprefect de Dolj in perioada semnarii lor. „In iulie-august 1996, Primaria Craiova a semnat cu toate primariile vecine o serie de procese-verbale de predare-primire a unor terenuri. Acordul primarilor era primul pas pe care il faceam in vederea acoperirii legale a extinderii teritoriului municipiului Craiova. Cum limitele administrative au fost fixate printr-o lege, urma sa promovam un proiect care sa le modifice conform intinderii actuale a orasului. N-am mai apucat sa promovam legea, pentru ca au venit alegerile“, a precizat fostul subprefect de Dolj. Marin Nicoli a tinut sa sublinieze ca amintitele protocoale cu primarii comunelor din jurul Craiovei aveau doar valoarea unor simple acorduri de principiu, fara sa fi fost respectata procedura legala: „Aceste documente nu aveau in spate hotariri ale consiliilor locale, care sa le dea valoare. Urma ca protocoalele sa fie aprobate de consiliile locale, ceea ce nu s-a mai intimplat, pentru ca n-am mai apucat“.

Intr-adevar, fosta echipa de la Prefectura Dolj si Primaria Craiova din 1996 n-a mai apucat sa promoveze un proiect de lege pentru modificarea limitelor administrative ale Craiovei pentru ca a aparut pe firmament nea Vasile, pe atunci proaspat ales din partea PSM in fruntea municipiului. Si asa au trecut anii – vom intra curind in al optulea – Craiova s-a tot extins, dar Vasile Bulucea n-a mai facut nimic in aceasta directie. Ilegalitatea a ramas, ba, intre timp, in 2000, s-a aprobat si PUG-ul, dar limitele administrative tot nu s-au modificat.

METRO Craiova – construit la Cosoveni, SELGROS Craiova – in comuna Malu Mare

In timp, problemele s-au agravat. A fost construit METRO Craiova, care – asa cum sustine arhitectul-sef al judetului, dar si fostul subprefect Marin Nicoli – se afla, fara discutie, pe teritoriul administrativ al Cosoveniului. „METRO a fost ridicat exact pe terenurile preluate de Craiova printr-un protocol fara acoperire legala, deci care apartine si acum tot de Cosoveni“, a precizat Nicoli. Si nu e vorba doar de METRO.

Noua afacere Cash&Carry care se iveste la orizontul Primariei Craiova este atit de misterioasa, incit oficialii de la Malu Mare nici nu auzisera de ea. „SELGROS? Care SELGROS? Am auzit si noi ca s-ar construi asa ceva, dar am aflat de treaba asta abia cind am vazut placuta indicatoare, pe care se mentioneaza ca Primaria Craiova a dat autorizatia de construire. Terenul de acolo apartine administrativ de noi, dar n-a venit nimeni la primarie sa ne spuna despre ce se face acolo. Probabil ca Bulucea incearca sa procedeze cu noi cum a facut cu METRO si Cosoveniul, adica sa ia toate taxele, iar noi sa nu primim nimic, desi avem tot dreptul“, a precizat Gheorghe Florescu, secretarul Primariei Malu Mare, ocupant al acestei functii din 1990.

Tacerea din jurul viitorului edificiu al SELGROS Craiova este atit de adinca, incit proiectantul supermarketului a aflat de la redactorii GdS de conflictul care mocneste in jurul terenului pe care se va inalta constructia. „Eu stiam ca terenul este pe teritoriul administrativ al Craiovei, cel putin asa mi s-a spus mie. Asemenea ambiguitati cu limitele administrative au fost si la noi, in judetul Covasna, unde avem sediul firmei, dar s-au rezolvat de mult. O asemenea inadvertenta trebuie rezolvata cumva si la Craiova“, a declarat Vivian Gheorghiu, directorul societatii romano-germane V&K, firma care a proiectat viitorul complex SELGROS Craiova, ocupindu-se, printre altele, si de obtinerea autorizatiei de construire. Autorizatie care a fost eliberata – ca un facut – de Primaria Craiova, in 12 noiembrie 2002, tot fara stirea Primariei Malu Mare.

Complexul SELGROS Craiova urmeaza a fi realizat pe partea dreapta a drumului de la Craiova catre Caracal, vizavi de DAEWOO Craiova. Autorizatia de constructie pentru acest supermarket a fost eliberata in 2002 de catre Primaria Craiova, semn ca municipalitatea urmareste sa incaseze toate taxele si impozitele de aici. „Conform impartirii administrative a Romaniei, teritoriul administrativ al comunei Malu Mare incepe de la podul pe care trece linia ferata Craiova-Calafat. De acolo, pe partea dreapta, cum te duci spre Caracal, incepe Malu Mare. Dintre toate firmele si institutiile aflate in aceasta zona, nici una nu plateste taxe si impozite la bugetul comunei noastre“, a declarat viceprimarul comunei Malu Mare, Gheorghe Stanescu.

Primaria Craiova da dureri de cap si justitiei

Amintitul plan de urbanism general le da dureri de cap si salariatilor Biroului de Carte Funciara al Judecatoriei Craiova. Presedinta institutiei, judecatoarea Denis Munteanu, ofteaza indelung atunci cind aude de gafele facute de primarie in aceasta privinta.

„Printr-o hotarire de consiliu local, Primaria Craiova si-a extins teritoriul administrativ, dar fara a face demersurile sa se modifice si legea. Pina nu se va da o noua lege, nu avem cum sa intabulam terenurile pe teritoriul administrativ al Craiovei, cu toate ca au fost introduse in PUG. Problema cea mai mare este cu titlurile de proprietate emise pe Craiova, dar, de fapt, terenurile se afla pe teritoriul administrativ al Cosoveniului. In astfel de situatii, mentionam si noi la intabulare «terenul se afla in Craiova», facind apoi precizarea «pe teritoriul administrativ al comunei Cosoveni». Intr-o asemenea situatie, taxele si impozitele se cuvin Cosoveniului. Problema este ca, nu stiu de ce, le incaseaza tot Craiova. Cit despre autorizatiile de construire pe astfel de terenuri, legal este sa fie eliberate nu de Craiova, ci de Cosoveni, pe al carui teritoriu administrativ se afla“, a mentionat judecatoarea Denis Munteanu.

Politicii expansioniste a municipalitatii craiovene nu i-a cazut victima doar comuna Cosoveni. Anexarea de teritorii – care aduce aminte de stilul nazist – a atins si alte localitati. „Astfel de probleme exista si cu Malu Mare, Pielesti, Podari, de fapt cam cu toate comunele invecinate Craiovei“, a precizat presedinta Biroului de Carte Funciara al Judecatoriei Craiova.

Substratul acestei ilegalitati este, de fapt, o afacere cu profit de zeci de miliarde pentru speculantii de terenuri care au ceva relatii in primarie. Schema e simpla: cumperi citeva hectare de teren agricol pe teritoriul unei comune limitrofe Craiovei, pe un pret de nimic, apoi, tragind citeva sfori sus-puse, te trezesti subit ca tarlaua ta de porumb devine teren intravilan al Craiovei, taman gata de parcelat si vindut la fraieri. Utilitatile – apa, canalizare, drum, retea electrica si de gaze naturale – le va suporta primaria. Pretul terenului insa poate creste si de 100 de ori, astfel ca tot te alegi cu vreo 10.000 de euro pe hectar, mai putin comisioanele de platit celor care te-au ajutat sa transformi extravilanul comunei in intravilan al municipiului. Doar ca, pina la modificarea Legii nr.2/1968, tot taran ramii. Mai rau e atunci cind tapitul – care a cumparat terenul pe bani grei, ca sa-si faca o casa in Craiova – afla ca pamintul nu e in oras, ci la tara, si nu e intravilan, ci extravilan, asa ca n-are voie sa faca acolo casa, ci doar un grajd pentru animale.

Promisiuni de ochii lumii

In urma campaniei GdS, prefectul de Dolj, Ion Calin, a incercat sa cosmetizeze, macar, ilegalitatea savirsita de nea Vasile. A dispus ca Oficiul Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie Dolj sa efectueze o cartografiere a granitelor municipiului, etapa urmatoare fiind organizarea unei intilniri „de gradul III“ intre primarul Craiovei si primarii localitatilor invecinate, pentru o lamurire, cit de cit, a situatiei, si pentru promovarea unui proiect de modificare prin lege a limitelor administrative ale municipiului. „Cum limitele administrative sint stabilite prin lege, trebuie sa fie modificate tot printr-o lege, un proiect in acest sens urmind sa fie propus guvernului si parlamentului chiar de noi“, spunea, cu o luna si jumatate in urma, prefectul Ion Calin.

Prefectul insa a uitat destul de repede ce a promis. S-a implicat totusi in rezolvarea acestei probleme subprefectul Virgil Boboc. Nu de alta, dar Boboc isi are casa chiar in „linia I“ a „razboiului“ dintre Cosoveni si Craiova, nestiind nici el prea bine daca este orasean de Craiova sau taran de Cosoveni.

„Vom rezolva aceasta problema inainte de sfirsitul anului 2003, la sfirsitul lunii noiembrie sau, cel mai tirziu, la inceputul lui decembrie“, promitea si subprefectul Boboc, cu mai mult de o luna in urma. Totul a ramas la stadiul de promisiune, intrucit preconizata intilnire intre primari, mediata de Prefectura Dolj, pentru lamurirea situatiei, n-a mai avut loc. Si nici nu mai este timp pentru asa ceva.

Peste citeva zile incepe anul 2004. Un nou an fiscal, in care firme si proprietari de imobile sau terenuri trebuie sa-si plateasca din nou impozitele. Insa, nu prea stiu unde, pentru ca prefectul Ion Calin si subprefectul Virgil Boboc par sa nu fi avut nici timpul si nici curajul sa stopeze aceasta ilegalitate savirsita sub obladuirea primarului Vasile Bulucea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS