19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomii deportati in Transnistria vor fi despagubiti

Romii deportati in Transnistria vor fi despagubiti

De la inceputul lunii decembrie se deruleaza un program international prin care romii deportati la Bug, in Transnistria, in perioada 1941 – 1945, sint despagubiti. Suma alocata celor care au avut de suferit de pe urma deportarilor se ridica la 15.000 de marci germane, adica sapte mii de euro de persoana. Au dreptul la acesti bani toti fostii deportati care mai sint in viata, cit si copiii acestora, dar cu conditia sa nu fi trecut mai mult de doi ani de la decesul parintilor lor pina la data la care a fost depus dosarul.

Intreaga actiune se desfasoara in baza unui proiect elaborat de guvernul elvetian, in a doua jumatate a anului 2001, in colaborare cu guvernele Germaniei si Statelor Unite. Presedintele Uniunii Romilor din Craiova, Vasile Velcu, zis Nazdravan, a spus ca numai in Dolj sint 460 de cazuri de deportari in Bug.

„Facem apel catre toti romii sa se asocieze in grupuri de minimum cinci persoane, sa se inscrie pe tabele pe care sa le depuna la una dintre bancile din Craiova sau Bucuresti, pentru a fi programati. Acum vor primi cite 5.600 de euro, urmind ca restul sa-l primeasca in 2004“, a precizat acesta.

Cei care nu vor primi banii vor depune o contestatie in ianuarie la banca, demonstrind totodata cu martori ca au „trecut“ pe la Bug, dupa cum a adaugat Nazdravan.

Mostenitorii deportatilor decedati trebuie sa mearga la notariat pentru a-si delega persoanele care pot ridica banii. Tot in ianuarie, Uniunea Romilor Craiova va trimite la bancile care au efectuat platile liste cu cei care au luat banii. „Facem acest lucru pentru a exista o evidenta exacta si pentru a fi evitate situatiile in care unii romi, care au luat bani, sa mai primeasca si a doua oara in urma evetualelor contestatii depuse“, sustine presedintele acestei organizatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS