17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuitorii din Arcani vor abandona sapa si vor merge la centrul multimedia

Locuitorii din Arcani vor abandona sapa si vor merge la centrul multimedia

• Intre localitatile unde Ministerul Culturii si Cultelor a trimis deja echipamente multimedia se afla si comuna gorjeana Arcani, locul de bastina al Sandei Mischie • „E greu de spus daca va avea succes programul cu filme. Majoritatea locuitorilor sint batrini si multi au cablu“, a declarat agentul-sef Tilel, din cadrul Postului de Politie Arcani • „Daca zice de la primarie sa ne ducem, ne ducem, numai sa fie duminica, sa nu avem de muncit“, au spus localnicii din Arcani

Localnicii din Arcani s-au ales cu echipamente multimedia de ultima ora pentru caminul cultural. Arcani este, alaturi de alte 15 comune din tara, pe lista localitatilor unde Ministerul Culturii si Cultelor va infiinta centre multimedia. Acestea vor functiona in cadrul caminelor culturale, care urmeaza sa fie modernizate de autoritatile locale.

Proiectul „Cinematograful la sate“ isi propune sa sustina comunitatile locale care nu au suficiente fonduri pentru a desfasura o activitate culturala organizata. Satenii din Arcani vor avea posibilitatea sa vada filme, dar si productii multimedia, despre principalele evenimente culturale petrecute pe raza comunei. Materialele respective urmeaza sa fie arhivate si pastrate pentru proiectii ulterioare.

Primarul din Arcani, Daniel Drumen, a spus ca a fost printre primii care au trimis o cerere la Directia pentru Cultura si Culte Gorj, pentru a le oferi consatenilor un cinematograf modern: „Ne-am gindit ca este o treaba buna si am facut si noi o cerere. Aparatura este data de Ministerul Culturii si noi nu dam nici un ban. Este pe inventar si a sosit deja la Tirgu Jiu“.

Profilul populatiei din Arcani: batrini care au televiziune prin cablu

Satenii din Arcani vor avea la dispozitie pentru a urmari filmele si productiile locale multimedia cladirea Caminului Cultural. Pentru modernizarea spatiului si dotarea acestuia cu 100 de scaune, Consiliul Local din Arcani va investi 150.000.000 de lei. Deocamdata, primarul Drumen s-a gindit doar la patru proiectii pe luna, insa daca programul se va bucura de succes, va mari numarul acestora. Imediat dupa Sarbatori, caminul va intra in reparatii capitale, data programata pentru primul film fiind stabilita la 15 ianuarie.

In ceea ce priveste audienta, agentul-sef Tilel, din cadrul Postului de Politie Arcani, a spus ca majoritatea localnicilor sint batrini cu virste cuprinse intre 70 si 80 de ani: „Pai, stiu eu ce sa zic? Cred ca e un lucru bun, dar noi avem o comuna mica: 1.200 de oameni. Tineretul a migrat la oras, iar la filme cine sa se duca: batrinii?? Multi au televiziune prin cablu, ca a ajuns si la noi in comuna. Sint putini tineri si aia care sint pleaca la discoteci prin alte comune“.

Localnicii nu vad cu ochi rai „Cinematograful la sate“. „Ce sa facem, maica? La 70 de ani ai mei, sa merg sa vad filme?! Daca zice de la primarie sa ne ducem, ne ducem, numai sa fie duminica, sa nu avem de muncit. Cu trebile astea, nu stii cum sa te mai imparti: cu vitele, cu sapa… Avem si televizoare in case. Vedem si acolo filme destule“, a spus o batrina din Arcani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS