25.6 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova relanseaza schimburile culturale cu orasul finlandez Kuopio

Craiova relanseaza schimburile culturale cu orasul finlandez Kuopio

Spectacole, burse de studii, ajutoare materiale si un festival al vinului

O delegatie a municipalitatii craiovene, formata din consilierul Bogdan Firuleasa, secretarul primariei, Nicoleta Miulescu, si responsabilul cu relatiile internationale, Cristi Boldur, a fost recent intr-o vizita la Kuopio – Finlanda, orasul infratit si prieten cu Craiova. In cele patru zile cit a durat vizita, reprezentantii craioveni au vizitat citeva obiective importante si au stabilit contacte de colaborare promitatoare pentru ambele orase.

In 2004, intre Craiova si Kuopio ar urma sa aiba loc schimburi culturale care ar include spectacole sustinute in Finlanda de Ansamblul Folcloric „Maria Tanase“, Filarmonica „Oltenia“ si de trupa de la Teatrul de Opera si Opereta. Mai mult, studentii romani ai Universitatii din Craiova, precum si cei ai Universitatii de Medicina si Farmacie ar urma sa obtina burse de studiu in orasul finlandez si pentru cercetarile in domeniul medicinei.

Schimburile de experienta ar urma sa fie completate de ajutoare materiale (mobilier si aparatura) pe care finlandezii le vor oferi spitalelor si scolilor din Craiova, precum si de o invitatie, in luna august a anului viitor, la unul dintre cele mai mari festivaluri internationale ale vinului.

Aproape de patria lui Mos Craciun

La Kuopio, un orasel de circa 90.000 de locuitori din centrul Finlandei, situat la 250 de kilometri de orasul rusesc Sankt Petersburg, este lumina patru ore pe zi (intre 11 si 15), fapt ce necesita iluminarea orasului. La 400 de kilometri distanta nord, se afla cercul polar si regiunea lapona, unde sint fermele de reni. Kuopio este cunoscut si ca o importanta zona turistica, numai in acest an fiind asteptati circa 20-30.000 de turisti, in majoritate rusi. Cu toate ca este un orasel mic, fiind acoperit in proportie de 40% de apa, standardul de viata este foarte ridicat. Pentru o comparatie cu marimea si bugetul Craiovei, mentionam ca bugetul anual al orasului finlandez ajunge la 400.000.000 de euro, astfel ca locuitorii isi permit sa organizeze actiuni umanitare prin ONG-urile care activeaza acolo. Anual, un milion de euro de la buget este alocat pentru ajutorarea celor din regiunea Karelia (un fel de Bucovina a lor), care este inca sub ocupatie ruseasca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS