14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul de Finante lasa profesorii doljeni fara bani de Sarbatori

Ministerul de Finante lasa profesorii doljeni fara bani de Sarbatori

Ministerul de Finante a decis: profesorii doljeni din invatamintul preuniversitar de stat nu isi vor incasa chezina a doua pe luna decembrie 2003 in acest an, ci in prima saptamina a lui ianuarie 2004, cu toate ca autoritatile locale promisesera sa rezolve aceasta problema.

Aproape 200 de miliarde de lei au fost retrase de guvern de la bugetul judetului, destinate cheltuielilor de personal, fondurile fiind folosite pentru campania de protectie sociala a persoanelor defavorizate. In consecinta, autoritatile locale cerusera sumele necesare inapoi Ministerului de Finante.

„Am facut solicitarea aceea catre Ministerul de Finante, in valoare de 57 de miliarde de lei, insa nu ni s-a aprobat. In concluzie, cadrele didactice din invatamintul preuniversitar urmeaza sa-si incaseze chenzina a doua pe luna decembrie in ianuarie 2004. In afara de cele 190 de miliarde retrase de la buget, se estimeaza ca alte citeva miliarde de lei (pina in zece) nu vor putea fi disponibilizate pentru plata salariilor“, a precizat Petre Petrescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj.

Consilierii craioveni, pacaliti sa voteze rectificarea bugetara

Reamintim ca retragerea unor sume destinate cheltuielilor de personal in invatamintul preuniversitar de stat a fost unul dintre subiectele aprig disputate si in sedinta de rectificare a bugetului Craiovei, cind opozitia politica a contestat vehement aceasta masura. Atunci, consilierii municipali craioveni au fost convinsi sa voteze rectificarea bugetara numai dupa ce primarul Vasile Bulucea le-a promis ca responsabilii din conducerea judetului vor acorda fondurile necesare inainte de sfirsitul anului. Ca nu era deloc asa, s-a dovedit ulterior, deoarece acordarea acestor sume nu era de competenta consiliului judetean, care, la rindul sau, ceruse o suplimentare de fonduri de la Ministerul de Finante, care a refuzat acest ajutor, dupa cum spune vicele Petre Petrescu.

Rada: „Profesorii va trebui sa se imprumute pentru Sarbatori“

La rindul sau, presedintele filialei doljene a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), Constantin Rada, a precizat ca, in aceste conditii, profesorii va trebui sa se imprumute ca sa aiba ce pune pe masa de Sarbatori: „Am facut si noi demersuri catre Ministerul de Finante, insa se pare ca nu vom primi banii. Fiecare om, cit de sarac, trebuie sa puna ceva pe masa de Sarbatori, asa ca unii profesori trebuie sa se imprumute. Oricum, noua ni s-a promis ca o data cu plata chenzinei a doua, in ianuarie, se va plati si al 13-lea salariu“. In ceea ce priveste Ordonanta de Urgenta nr.45/2003, care prevede ca plata salariilor se poate face intre 5 si 15 ale lunii in curs pentru luna precedenta, Rada a spus ca va fi atacata la Curtea Constitutionala, daca Federatia nu va gasi intelegere la guvern pentru modificarea ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS