15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTirgul de porci de la Tirgu Jiu nu va fi deschis

Tirgul de porci de la Tirgu Jiu nu va fi deschis

Tirgul de porci de la marginea orasului Tirgu Jiu, cel mai mare din judet, va ramine inchis pina anul viitor. Masura ii afecteaza pe multi dintre tirgujienii care obisnuiau sa-si cumpere porc de Craciun din acest loc, pe locuitorii comunelor invecinate si pe crescatorii care preferau acest tirg pentru a-si vinde porcii. Motivul inchiderii il reprezinta pesta porcina, care a afectat animalele crescute la Penitenciarul Tirgu Jiu. Boala, depistata initial la doua animale, s-a dovedit ulterior ca ii afectase pe aproape toti cei 100 de porci din curtea penitenciarului. Inca de la aparitia primului caz, Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Gorj a decis interzicerea comercializarii porcilor in tirgul din oras si pe o distanta de zece kilometri in jurul acestuia.

„Este imposibila deschiderea tirgului pina la Craciun pentru ca am pune in pericol sanatatea celorlalte animale. Boala nu afecteaza deloc oamenii, dar carantina de 60 de zile este obligatorie. Aceeasi masura s-a luat si la Tirgul de animale de la Pesteana Jiu, dar ramin celelalte tirguri din judet unde pot merge cumparatorii“, a spus Ana Telescu, directoarea DSV Gorj.

Nici interventiile la minister nu au rezolvat problema

S-a organizat un comandament de carantina compus din autoritatile implicate, iar una dintre masurile luate a fost aceea de a asigura paza permanenta cu jandarmi sau gardieni la tirgul de animale. Pentru ca primul caz a fost depistat in urma cu aproximatriv trei saptamini, autoritatile locale au sperat initial ca pina la Craciun problema va fi rezolvata.

„Noi am tot insistat si la DSV si chiar la minister pentru deschiderea tirgului inainte de Sarbatori. Nu am reusit sa-i convingem pe medici si ne-am supus deciziei lor“, a spus primarul Florin Circiumaru. Acesta a precizat ca, in saptamina dinaintea Craciunului, vor fi suplimentate mesele din hala de carne pentru a se asigura carne de porc pe masura cererii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS