14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecretomanie la Directia Regionala Vamala Craiova si Garda Financiara

Secretomanie la Directia Regionala Vamala Craiova si Garda Financiara

Ministrul autoritatii nationale de control a dat, pe 18 noiembrie, un ordin prin care le cerea angajatilor Garzii Financiare si ai Directiei Regionale Vamale Craiova sa intocmeasca, in zece zile, declaratiile pe propria raspundere privind conflictul de interese. Desi se pare ca s-au conformat acestui ordin, reprezentantii doljeni ai acestor institutii tin secrete aceste declaratii, motivind ca nu au primit inca ordin sa le faca publice.

Angajatii Garzii Finaciare Dolj si cei ai Directiei Regionale Vamale (DRV) Craiova, institutii subordonate Autoritatii Nationale de Control (ANC), ar fi trebuit sa intocmeasca, pina pe 28 noiembrie, declaratiile pe propria raspundere privind conflictul de interese (Legea nr. 161/2003 -n.r.). Acest lucru „a fost posibil“ datorita ministrului, Ionel Blanculescu, care a dat ordin pe 18 noiembrie ca angajatii celor doua institutii sa faca in zece zile aceste declaratii, care sint prevazute in Legea nr. 161/2003, privind masurile pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Blanculescu se va ocupa personal de aceste declaratii

Aceste declaratii vor fi verificate de ANC, iar functionarilor care exercita o demnitate publica sau o functie publica si au un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor ce le revin, li se vor aplica prevederile legale in vigoare in ceea ce priveste conflictul de interese. Dupa finalizarea acestor verificari, ministrul va analiza fiecare caz, astfel incit sa se poata lua toate masurile legale care se impun pentru ca salariatii celor doua institutii sa nu fie in situatii de incompatibilitate sau conflict de interese. „Cazul fiecarui comisar de la Garda Financiara si al fiecarui lucrator vamal din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor va fi analizat de mine, personal, cu maximum de responsabilitate si impartialitate. Voi veghea personal ca masurile care se impun in caz de incompatibilitate sau de conflict de interese sa fie luate cu operativitate si exigenta, in limitele prevazute de lege. Nu vor ramine angajati ai acestor institutii decit acele persoane care se vor incadra in cerintele noului stil si noii abordari impuse prin reorganizarea celor doua institutii“, a declarat Ionel Blanculescu.

Birocratie la Directia Regionala Vamala Craiova

La incercarea GdS de a afla situatia angajatilor acestei institutii in legatura cu declaratiile privind conflictul de interese, purtatoarea de cuvint, Felicia Grigore, a spus ca ii este necesar ceva mai mult timp pentru a prelucra aceste date si ca ar fi preferabil sa comunicam in scris datele solicitate. „Ar trebui sa comunicam in scris, pentru ca sint date de specialitate si sa nu apara distorsiuni. Acum, depinde ce-mi cereti dumneavoastra“, a declarat Felicia Grigore. Referitor la timpul in care am putea primi un raspuns la solicitarea noastra, purtatoarea de cuvint al DRV Craiova a tinut sa precizeze: „Daca sint date de prea mare complexitate pot sa va raspund si in una-doua saptamini. Eu am termen de maximum 15 zile prin lege, dar in principiu nu se intimpla sa dureze atit“.

Garda Financiara e si mai „secretoasa“

Comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj, Iordache Dumitru, este si mai secretos in legatura cu declaratiile privind conflictul de interese. El a declarat: „Tot ce pot sa va spun este ca le-am dus personal la Bucuresti. Dupa ce le analizeaza ANC si Garda Financiara Centrala, o sa se publice pe internet si le luati de acolo. Nu ne-a autorizat nimeni sa le facem publice!“.

La Garda Financiara Dolj lucreaza in prezent 26 de comisari si un referent, iar in ceea ce priveste posibilitatea ca vreunul dintre acestia sa fie in situatie de conflict de interese, Iordache Dumitru a precizat: „Din cite stim noi pina acum, nu exista cazuri. Dar baga cineva mina in foc ca nu pot fi si alte elemente decit ce a scris fiecare acolo? Fiecare scrie pe raspunderea lui si tot personal o sa raspunda de ce a scris“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS