11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul va avea cadastru online

Doljul va avea cadastru online

Proiectul este finantat de Banca Mondiala cu 22,5 milioane de dolari

Doljul este singurul judet din Oltenia care, incepind cu martie 2004, va avea un sistem informatic de cadastru online, in cadrul unui proiect national derulat cu fonduri externe, care cuprinde sase judete si municipiul Bucuresti.

Proiectul de implementare a bazei de date cadastrale este finantat de Banca Mondiala, printr-un imprumut de 22,5 milioane de dolari, la care se adauga o contributie de 11,2 milioane de dolari din partea Guvernului Romaniei.

Se estimeaza ca tara noastra ar putea beneficia de un sistem operational complet in 2007-2008. Intrind pe internet, orice persoana interesata va putea afla cine este proprietarul unui imobil, cum arata terenul si in baza caror acte respectiva persoana este proprietar. Informatiile dorite vor putea fi accesate in schimbul unei taxe, care va fi stabilita de Ministerul Justitiei.

Sistemul informatic va cuprinde o harta, un plan cadastral al imobilului (fie ca este teren sau constructie), informatii si date privind atributele proprietatii (suprafata, adresa, numele si adresa proprietarului, actele care stau in spatele dobindirii proprietatii si, eventual, categoria de folosinta pentru terenurile agricole, tipurile de culturi).

Doar doua localitati cartografiate

Potrivit lui Marian Popescu, directorul Oficiului Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie (OJCGC) Dolj, proiectul este deja in derulare, specialistii lucrind la introducerea sistemului informatic, dupa care urmeaza completarea cu datele disponibile in arhive: „Vom avea sase calculatoare, un server si opt pachete de programe furnizate de IBM – SUA, firma care a cistigat licitatia internationala pentru acest proiect. Oficiile judetene de cadastru vor fi legate informatic cu Oficiul National de Cadastru si cu birourile locale de carte funciara care, la rindul lor, vor avea conexiuni cu Ministerul Justitiei. Cei care se vor ocupa de intretinerea sistemului vor fi angajatii nostri, instruiti in prealabil prin cursuri de specialitate“, a precizat Marian Popescu. Pina atunci insa, mai este cale lunga, deoarece in Dolj exista doar doua localitati cartografiate „ca la carte“. Este vorba de Bucovat si Podari, unde lucrarile s-au facut tot printr-o finantare externa. Din 2004, o data cu introducerea cadastrului online, autoritatile intentioneaza sa extinda proiectul asupra tuturor localitatilor din judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS