17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateValea Stanciului - o comuna furtunoasa

Valea Stanciului – o comuna furtunoasa

Regia este asigurata de cei care convietuiesc acolo

Framintarile politice au dat romanilor batai de cap dintotdeauna. Cind e vorba de partid, atunci politicienii se fac frati si cu primaru’ pina trec amaru’. Da’ bilciul incepe dupa ce au fost cistigate alegerile, iar consilierii tradati vor capu’ primarului. Si cind in toata tarasenia mai este amestecata si o idila, atunci toate relele se sparg in capu’ lu’ Spiridon, sefu’ de post, ca, de, e politist si trebuie sa rabde pentru cetatenii comunitatii care-l reclamara, fara sa semneze, taman in prag de avansare. Si-n loc de marire, na controale, Spiridoane! Da’ noroc cu pompieru’ care salva imaginea domnitei in fata lu’ barbat-su, ca o lua si-o ascunse, zice satu’, intre tulumbele masinii si-o duse departe de ochii omului. Primarele, de care lumea zice ca-i amorezu’, ride cind aude ce se vorbeste prin sat. Se poate, ca, zice Domnia sa, cu doi flacai cit el nu-i mai arde de-ale tineretii valuri. Si atunci apare paznicul de la primarie, care se jura ca-i scandal pasional.

In beciul primariei, cablul tv- sterpelit noaptea

Pe scurt, cam asta se intimpla de vreo trei ani prin comuna doljeana Valea Stanciului. Satenii savureaza din plin toate birfele si le comenteaza la o tuica, la birtu’ din colt. Si au ce comenta. Pai la alegerile locale din 2000 era armonie si intelegere intre candidatul la functia de primar, Alexandru Vlad, si cei care-l sustineau. Cu totii erau membri PSM. Cum trecura alegerile, pe care le-au cistigat, a inceput balamucul. Consilierul Victor Virdol zice: „Primarul ne-a exclus in lipsa din partid, dupa ce la alegeri i-am adus peste o mie de voturi. Atunci ne-am dus cu totii la PUR“. Primarul zice ca nu a dat pe nimeni afara: „Domnule, au plecat singuri, s-au dus la PUR. N-am avut nimic cu ei, dar va spun eu, Victor Virdol vrea sa fie primar in locul meu. Sa fie!“.

Adevarul e ca nici primarul n-a iubit prea mult partidul pe listele caruia a fost ales. Acum este primar PSD. Exclusi s-au nu, consilierii nu rateaza nici o ocazie sa-l arate cu degetul pe primar, prin comuna. „Noi am hotarit in consiliul local rezilierea contractului cu SC ADEMO Dabuleni SRL, operator de televiziune prin cablu. Primaru’ voia sa bage in comuna alta televiziune, da’ aia nu plecau. Atunci primarul si fiii sai au furat intr-o noapte toate cablurile firmei amintite. Ademo a facut plingere, iar politia a gasit cablurile furate in subsolul primariei si la primar acasa“, a declarat acelasi consilier in prezenta citorva colegi.

Seful de post, inspectorul Ionel Spiridon, a spus ca nu s-au gasit colaci de cablu decit in subsolul primariei, nu si la primar acasa. Primarul a ris: „Au gasit niste cabluri in subsolul primariei, da’ de unde dracu’ sa stiu io cum a ajuns acolo?!“. Chiar asa. Si, dupa cum zic satenii, „pentru ce atita taraboi, ca ne-am saturat sa dam 80 de mii de lei pe luna pentru Antena 1 si inca doua sau trei programe locale pe care le prindeau cu pilniile alea!“.

Legea 416/2001, pe caietul magazinului fiilor primarului

Cind e vorba de bani, spiritele se incing iar. „Caminul cultural din Horezu Poenari a fost renovat pe banii primariei. Zicea primaru’ ca vrea sa faca dispensar acolo. Da’ pe urma a luat cladirea pe firma lui si a facut magazin general. El scrie pe caiet datoriile satenilor si le opreste banii cind vin sa-si ridice ajutoarele, in baza Legii 416/2001. Pe statele de plata este o rubrica in care este scrisa suma pe care trebuie s-o primeasca oamenii si alta cu banii pe care trebuie sa-i dea primarului in contul datoriei de pe caiet. Cei care au luat mai multa marfa si nu mai au nimic de primit nici nu mai vin la primarie. In locul lor semneaza Alexandru Vlad si-si trece buletinul sau“.

Suparatii ne arata si citeva astfel de state de plata. Primarul zice ca n-a durat mult: „Eu n-am nici o legatura cu firma respectiva, care este a fiilor mei. Intr-adevar, le-am dat oamenilor pe datorie intr-o singura luna“.

Da’ primarul stie toate aspectele pentru care este reclamat de fostii camarazi de partid: „Se leaga de mine ca am vindut o masina de pompieri buna la fier vechi. Era o masina din anii ’60, pe care o foloseau la udatul spatiilor verzi si din care mai ramasese un morman de rugina. Ca lucrez prin comuna cu combina mea. Nu este adevarat, fiii mei fac lucrul asta pe firma lor, nu este treaba mea. Ei muncesc paminturile oamenilor“.

Autospeciala de pompieri a fost fabricata in 1970 si inmatriculata in ’75 pe numele Consiliului Popular Bailesti. „Nu, domnule, zic consilierii, masina aia era buna, functiona, da’ primarul s-a invatat sa faca dupa cum il taie capul si ameninta pe toata lumea cu procesele penale de calomnie. Pe noi ne-a dat in judecata. La sateni le zice ca cine e condamnat pentru calomnie nu mai are dreptul la ajutor social“. Primarul sare in sus cind aude si asta: „Domn’e, daca te iei dupa astia, trebuie sa fiu judecat la Haga! Sa ma mai rabde inca sase luni si gata!“. A, nu ca renunta la primarie, dar: „Vin iar alegerile, candidam cu totii si sa vedem care-i mai bun si pe care-l alege comuna“.

Gipanca- evacuata cu masina de pompieri, ca „ardea“ Gipanu

Povestea unei idile dintre primar si Gipanca, nevasta lu’ Gipanu, a facut deliciul ulitelor. Si cum sa nu, cind paznicul primariei, Daniel Radut, jura ca a scapat-o pe Gipanca: „Eu, domn’e, personal, am urcat-o pe Gipanca in masina de pompieri a primariei (alta decit cea care uda florile in 70′), am ascuns-o in spate intre pompe si i-am zis pompierului s-o duca departe. Gipanca si primaru’ erau in… camera de protocol. Gipanu, cind a vazut ca nevasta-sa nu mai ajungea acasa, a venit la primarie pus pe scandal. Primaru’ mi-a zis sa scap de el si l-am dat afara din curtea primariei, dar Gipanu s-a asezat in strada, in fata intrarii principale. Atunci, primarul mi-a zis s-o scot cumva pe Gipanca din primarie. Eu am vorbit cu pompieru’ sa deschida masina, am scos-o pe Gipanca prin spate, am urcat-o in masina de pompieri si am ascuns-o printre pompe, sa n-o vada Gipanu. Pe urma, pompieru’ a lasat-o in capu’ satului, la niste prieteni de familie. Asta nu-i nimic. Citeva zile mai tirziu am intrat de serviciu dupa-masa, la patru, dupa ce s-a terminat programul la primarie. Am inchis peste tot si m-am dus in ghereta mea de la poarta. Dupa vreo ora am auzit bubuituri in usa primariei. M-am speriat. Era cineva inauntru. Am intrebat cine e acolo. <<Primarul>>, mi-a raspuns primaru’. Nu-mi venea sa cred. Am deschis si, intr-adevar, era primarul si cu Gipanca. Ii inchisesem inauntru fara sa stiu“. La povestea asta, primarul ride iar: „Domn’e, sint nebuni! Pentru chestia asta i-am dat in judecata. Aia este o femeie amarita, bolnava si gonita de barbatu-sau de acasa. Toata ziua o batea. Eu am doi baieti cit mine. Nu mi-ar fi rusine sa am la virsta mea astfel de relatii?“. Nu stim cum or fi oamenii primariilor din alte comune, dar la Valea Stanciului au intrat in gura satului.

Spiridon, baiat bun

Nu scapa nici Spiridon de valurile vietii furtunoase din comuna. „Primarul se tine de hira lui – zice Victor Vildor, asistat de colegii de partid. Baiatu’ asta, sefu’ de post, Spiridon, e om de treaba. Primaru’ l-a reclamat chiar inainte ca Spiridon sa fie avansat. Vreo patru reclamatii au ajuns la Codita, seful judetului. Intruna l-a reclamat ca a cerut spaga un cal si o caruta unuia ca sa nu-i faca dosar penal pentru nu stiu ce. Nu este adevarat nimic din ce s-a scris in sesizarile alea. Baiatul asta e bun“. Primarul a zis ca nu-i adevarat: „Nu eu l-am reclamat pe Spiridon. Eu sint in relatii bune cu el. Altii l-au reclamat, dar nu stiu cine“.

Inspectorul Ionel Spiridon, implicat fara vina in toata mizeria politica de catre cei care n-au altceva de facut, a precizat: „Am fost reclamat, dar nu primarul a facut-o. Sint citiva sateni care n-au avut curajul sa semneze reclamatiile. Conducerea Inspectoratului a dispus efectuarea unei anchete. S-a constatat ca nimic nu se confirma. In privinta povestii cu calul si cu caruta, cind a fost trimisa sesizarea la Inspectoratul Judetean, trecusera deja sase luni de cind noi finalizasem cercetarile si trimisesem dosarul respectiv pe filiera legala, cu propunerile corespunzatoare“.

Iaca de ce se tin unii semeni de-ai nostri. Daca tot sint atit de viteji si l-au dat pe seful de post in git, ne intrebam de ce n-au avut curajul sa semneze apostilele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS