12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMetodologia de desfasurare a admiterii in invatamintul liceal si profesional

Metodologia de desfasurare a admiterii in invatamintul liceal si profesional

Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamintul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2004-2005 a fost elaborata recent, prin ordin al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). Elevii din clasele a VIII-a vor sustine, la sfirsitul studiilor gimnaziale, teste nationale la disciplinele stabilite de MECT, care sint identice cu cele de la examenul de capacitate din anii anteriori. Media obtinuta la testele nationale constituie unul dintre criteriile pentru admiterea in licee si in invatamintul profesional de stat, organizat in scoli de arta si meserii. Inscrierea in licee sau in scoli de arta si meserii se va face fara examen, pe baza mediei generale obtinute la testele nationale, care au o pondere de 50%, si a mediei generale de absolvire a claselor V-VIII, care are aceeasi pondere in calculul mediei de admitere.

La scolile de arta si meserii se pot inscrie absolventii invatamintului gimnazial, indiferent daca au promovat sau nu testul national.

Inscrierea in licee sau scoli de arta si meserii a candidatilor care au promovat testele nationale – cu exceptia celor care candideaza pentru licee / clase pentru care se sustin probe de aptitudini si a celor care solicita inscrierea in invatamintul special – se face prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv, si in limita locurilor aprobate prin planul de scolarizare.

Testul national este similar cu examenul de capacitate, iar disciplinele la care se vor sustine probe vor fi aceleasi: Limba si literatura romana, Matematica si Istoria romanilor sau Geografia Romaniei, la alegere.

In metodologie nu se face nici un fel de trimitere la elevii care nu vor sa sustina testul national, vizavi de generalizarea invatamintului obligatoriu de zece clase. Insa, in calendarul admiterii, conducerea MECT precizeaza ca, in perioada 22-28 iulie 2004, va avea loc „rezolvarea de catre comisia judeteana de admitere a situatiilor speciale ivite dupa repartizarea computerizata, a repartizarii candidatilor care nu si-au depus dosarele de inscriere in termen si a candidatilor care nu au participat la repartizarile computerizate“.

Inspectorul general al ISJ Dolj, Constantin Busoi, spune ca, incepind din anul scolar 2004-2005, toti absolventii de gimnaziu care au absentat de la testul national vor fi inscrisi in clasa a IX-a, dat fiind faptul ca s-a trecut la invatamintul obligatoriu de zece clase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS