14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAveri de miliarde din venituri decente

Averi de miliarde din venituri decente

Sefii institutiilor financiare din Gorj detin reteta de imbogatire. Ei au reusit ca din venituri anuale de 300 de milioane de lei sa-si ridice palate. Directorul executiv al Directiei de Finante Publice (DFP) Gorj, Dumitru Udroiu, si comisarul-sef al Garzii Financiare, Marinel Nedelut, vorbesc de surse suplimentare de venit, care au dus la realizarea averii. In acte insa, veniturile nu se regasesc si, daca vilele ar fi fost construite doar din aceste surse financiare, ar fi fost nevoie de 50 de ani.

Venituri decente

Directorul executiv al Directiei de Finante Publice Gorj, Dumitru Udroiu, are venituri anuale nete de 370 de milioane de lei. Anul trecut, venitul anual global impozabil al directorului a fost de 574 de milioane de lei, din care a platit statului 204 milioane de lei impozit.

Mai vitregit de soarta este comisarul-sef al Garzii Financiare Gorj, Marinel Nedelut, care a avut anul trecut un venit net de 230 de milioane de lei. A platit statului peste o suta de milioane de lei pentru veniturile incasate. Cu toate acestea, cei doi detin adevarate palate si masini luxoase si spun ca au muncit din greu pentru a realiza averea. Nu sint intretinuti de sotii si trudesc de dimineata pina seara pentru a stringe banii declarati. Pe linga munca de finantisti, lucreaza si in gospodarie, au avut noroc la mostenire si sint cadre universitare. Sotiile aduc si ele un venit considerabil in bugetul familiei, dar nu trec niciodata pe primul loc.

Avere greu de estimat

Conform declaratiilor de avere, directorul executiv al Finantelor Gorj si comisarul-sef al Garzii Financiare, Marinel Nedelut, detin impreuna o avere de citeva miliarde de lei. Udroiu si-a estimat vila, cea mai mare din Gorj, la 1,5 miliarde de lei. Ceea ce se regaseste in curtea finantistului-sef depaseste orice imaginatie. Casa din Balesti – Gorj are doua niveluri, iar marimea imobilului iti lasa impresia ca in acea curte este un spital sau sanatoriu. Vila are o lungime de 30 de metri, iar latimea este de aproximativ zece metri. In spate este alta vila, tot a familiei Udroiu. Pe linga acestea, Dumitru Udroiu si fiul sau au doua autoturisme pe care le-au cumparat cu zeci de mii de euro.

Directorul executiv al DFP Gorj spune ca averea si-a construit-o din veniturile ce provin din actiuni conexe: „Casa a fost facuta cu banii copiilor de la nunta, in 1999. Am avut 1.000 de persoane invitate si am incasat 400 de milioane de lei. Veniturile provin si din actiuni conexe: sint cadru universitar si fiul meu la fel, nora are salariu, iar sotia este implicata in afaceri. Am terenuri si livada cu pomi fructiferi“, a declarat Udroiu, care spune ca niciodata nu a influentat in vreun fel afacerile sotiei, avind in vedere pozitia pe care el o are. „Sotia detine 48% la o societate comerciala, ce se ocupa cu achizitionarea de materiale de constructii si care functioneaza din 1991“.

„Asta-i articol comandat!“

Aceasta a fost explicatia comisarului-sef Marinel Nedelut, atunci cind a fost intrebat de reporterii nostri cum explica discrepanta dintre veniturile legale si averea detinuta.

„Am 150 de stupi, pensia socrului este de 18 milioane de lei pe luna, sint singur la parinti si am vindut la Dragasani mult teren cu o suma considerabila. Predau la doua facultati si sint platit cu norma de conferentiar. Sotia este sefa la desfacere la Fabrica de Tigarete si soacra are o afacere, dar asta sigur este material comandat. Sa nu fie asa, ca vei avea probleme!“, a lamurit lucrurile Nedelut.

Comisarul-sef al Garzii Financiare mai detine in Tirgu Jiu o casa cu doua etaje si una la Rinca. Are doua autoturisme, dintre care un Peugeot 406, care valoreaza peste 20.000 de euro. Nedelut a declarat ca numai pentru constructia casei de la Rinca a cheltuit un miliard de lei. Constructorul casei, Clement Mocanu, patronul firmei ARC Tirgu Carbunesti, a precizat ca la vila lui Nedelut nu a facut decit finisajele, iar valoarea contractului este de 18.000 de euro. Avind in vedere veniturile declarate la sfirsit de an, cei doi nu ar fi reusit sa realizeze averea decit in 50 de ani, daca si-ar fi folosit toate veniturile numai pentru construirea acesteia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS