15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateArheologii gorjeni au descoperit o necropola veche de 4.000 de ani

Arheologii gorjeni au descoperit o necropola veche de 4.000 de ani

Echipa de arheologi de la Muzeul Judetean Gorj a descoperit o necropola tumulara la Ciuperceni-Virtopu, a carei vechime este estimata la 4.000 de ani. Arheologii au gasit zece morminte cu oseminte incinerate si numeroase vase din epoca respectiva.

„Necropola dateaza de la inceputul mileniului doi inainte de Hristos. Epoca are ca rit incinerarea, de aceea in morminte s-au gasit multe oseminte arse, dar si carbuni. Astfel de necropole sint foarte rare, iar cea descoperita de noi este a doua din tara, dupa cea de la Cimpulung Muscel“, a spus Gheorghe Calotoiu, director adjunct al Muzeului Judetean Gorj.

Descoperiri multe cu bani putini

O alta descoperire a arheologilor din Gorj o reprezinta asezarea din epoca bronzului tirziu, de la Ceplea-Plopsoru, care dateaza din anul 1400 inainte de Hristos. Cercetatorii spun ca aceasta este catalogata ca o asezare „de tip Verbicioara“ si are multe asemanari cu o alta , gasita tot in Gorj, la Virsani – Jupinesti. Chiar daca descoperirile facute in acest an au fost numeroase, fondurile alocate de muzeu pentru astfel de sapaturi sint aproape inexistente. Cei patru arheologi au fost nevoiti sa se descurce fara bani pentru sapaturi, in toate cazurile fiind obligati sa apeleze la primariile din localitatile respective pentru muncitori care sa lucreze gratis. „In bugetul muzeului nu sint prevazute fonduri pentru lucrarile de arheologie. Noi lucram cu beneficiarii de ajutor social, care ne ajuta la sapaturi“, a mai spus directorul adjunct al Muzeului Judetean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS