15.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii din Cotofenii din Dos si Mihaita vor avea scoli occidentale

Elevii din Cotofenii din Dos si Mihaita vor avea scoli occidentale

Elevii vor beneficia de conditii occidentale in noile scoli din satele Mihaita si Cotofenii din Dos. Primaria comunei a obtinut in baza unui proiect 81.600 de dolari de la Banca Mondiala pentru repararea Scolii din Cotofeni si 121.715 euro pentru construirea celei din Mihaita. De la deschiderea anului scolar 2003-2004, cei 186 de elevi ai Scolii din Cotofeni au fost mutati in casa parohiala si in fosta cladire a gradinitei. Pina in prezent, Scoala din Cotofeni a fost reparata in proportie de 70 la suta si se preconizeaza ca va fi data in folosinta in luna februarie a anului viitor, iar cea din Mihaita isi va deschide portile in luna mai.

Primaria comunei doljene Cotofenii din Dos a hotarit sa repare vechea cladire in care functiona scoala cu clasele I-VIII, dupa ce au trecut pragul unitatii de invatamint multe organe de control ale statului. Poate si faptul ca scoala nu avea autorizatie sanitara de functionare, fiind pe lista neagra a Inspectiei Sanitare de Stat Dolj, a determinat executivul sa ia o masura urgenta. Noua scoala va avea opt sali de clasa, doua grupuri sanitare, un cabinet medical, incalzire centrala si geamuri termopan. Modernizarea vechiului sediu aduce un aer occidental si infrumuseteaza comuna. Unii elevi au fost mutati in casa parohiala, iar altii – in vechea cladire a gradinitei. Cadrele didactice si elevii asteapta cu nerabdare sa fie data in folosinta noua scoala. Profesorii Scolii din Cotofenii din Dos locuiesc in Craiova si fac naveta zilnic cu un microbuz particular. Nu se pling de acest lucru si spun ca au conditii mai bune ca la oras. „Eu profesez in aceasta comuna de 13 ani si sint foarte multumita, chiar daca zilnic fac naveta. Avem abonamente la microbuz si ne sint decontate de primarie. Vom avea o scoala cum nici Craiova nu a vazut. Elevii sint poate mai buni decit cei de la oras. De aici au iesit doctori, avocati, oameni care acum isi aduc aminte cu placere de anii copilariei“, a spus Gentiana Antoniu, profesoara de fizica.

„Vrem ce-i mai bun pentru comunitatea noastra“

Primarul comunei Cotofenii din Dos, Nicolae Timplaru, este mindru de noua scoala a comunei, dar si de cea care se construieste, prin programul Ricop, in satul Mihaita. Pentru aceasta, au fost alocate 121.715 euro, prin finantare de la Uniunea Europeana. Desi lucrarea trebuia finalizata la sfirsitul lunii octombrie, constructorul a prelungit termenul pina la 30 mai 2004. Ca si Scoala din Cotofenii din Dos, cea din Mihaita va avea incalzire centrala si toate dotarile necesare pentru ca procesul de invatamint sa se desfasoare in conditii optime. Primarul Nicolae Timplaru sustine ca o contributie deosebita pentru obtinerea acestor finantari a avut-o Petre Petrescu, secretarul general al Consiliului Judetean Dolj, care este un fiu al satului. „O sa avem cele mai frumoase scoli din judet. Nici eu n-am vazut in viata mea o scoala mai frumoasa. Domnul Petrescu ne-a ajutat mult si se implica in activitatile desfasurate in comuna noastra“, a conchis primarul Nicolae Timplaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS