22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlocuri ANL cu sobolani, igrasie si tevi sparte

Blocuri ANL cu sobolani, igrasie si tevi sparte

Blocurile din Tirgu Jiu construite din fondurile Agentiei Nationale a Locuintei (ANL) au ajuns, la numai doua luni de la repartizare, un adevarat dezastru. Luxul promis de guvernanti nu se regaseste decit in documente. Reprezentantii societatii care a construit blocurile (ROVINCON Rovinari), beneficiara a multor miliarde de lei, spun ca nu au nici o vina.

In urma cu doua luni, la Tirgu Jiu a fost agitatie mare. 75 de familii se bucurau de casa noua. Reprezentantii Ministerului Transporturilor si Locuintei si autoritatile locale sarbatoreau cu sampanie evenimentul. Totul parea perfect, numai ca, la doua luni dupa ce au intrat in case, oamenii au inceput sa constate neregulile. Tevile de la instalatia termica s-au fisurat, peretii s-au innegrit, iar zidurile au fost sparte de constructori, pentru ca nu facusera aerisirile. Locatarii au descoperit si ca timplaria trebuia sa fie de aluminiu cu geam termopan, conform caietului de sarcini, nu de lemn de proasta calitate.

Fara caldura

Locatarii au aflat ca nu vor avea caldura in aceasta iarna. Blocurile sint prevazute cu centrale termice de scara, care trebuie racordate la sistemul de termoficare al municipiului, prin societatea AQUATERM, singurul furnizor de agent termic din Tirgu Jiu. Firma are datorii la DISTRIGAZ de peste 100 de miliarde de lei, dintre care 28 de miliarde numai penalitatile calculate pina in prezent. Societatea furnizoare de gaze refuza sa mai semneze un contract cu AQUATERM, pina la recuperarea datoriei. In aceasta situatie, cei care detin locuinte in blocurile ANL nu vor putea beneficia de agent termic.

Se cauta solutii

Primarul municipiului, Florin Circiumaru, a declarat ca va gasi calea legala pentru ca locatarii acestor blocuri sa beneficieze de caldura: „Voi discuta cu cei de la DISTRIGAZ si AQUATERM, pentru ca oamenii nu pot ramine fara caldura“. Directorul societatii DISTRIGAZ, Mihai Stanculescu, a precizat: „Ne dorim o rezolvare, dar legal nu se poate. Nu putem incheia contract cu asociatia de proprietari a blocurilor ANL, iar societatea furnizoare de agent termic are datorii foarte mari catre noi“, a declarat Stanculescu. Despre celelalte probleme aparute in locuinte, Florin Circiumaru spune ca receptia lucrarii a fost facuta de reprezentantii ANL, iar Consiliul Local Tirgu Jiu a preluat blocurile pentru stabilirea chiriei.

„Nu sint vinovat“

Firma ROVINCON a cistigat licitatiile pentru construirea a cinci blocuri in Tirgu Jiu si a incasat multe miliarde de lei. Patronul societatii de constructii, Ion Raitaru, nu se considera vinovat de nemultumirile oamenilor: „Caietul de sarcini a fost respectat. Eu am cistigat licitatia in care erau prevazute tocarii de lemn, nu de termopan. Ulterior, a fost dat un normativ de minister in care se prevedea termopan, dar nu avea nici o legatura cu ce se licitase initial. In privinta tevilor sparte, este numai vina fabricii producatoare, insa le-am inlocuit“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS