13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul educatiei este convins ca directorii scolilor nu sint stimulati financiar

Ministrul educatiei este convins ca directorii scolilor nu sint stimulati financiar

Consiliile locale, in special din comunele si orasele mici, nu pot suporta din sursele proprii cheltuielile liceelor care scolarizeaza de regula un numar mare de elevi din afara acestor localitati.

Politica de selectare si promovare a personalului didactic si de conducere din scoli, precum si salarizarea acestora au ramas un atribut exclusiv al Inspectoratelor Scolare Judetene si al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). Acestea se realizeaza conform actualelor acte normative, fara participarea celor care administreaza din punct de vedere material si financiar invatamintul (consiliile locale) si fara consultarea beneficiarilor acestui proces (parintii si agentii economici), apreciaza conducerea MECT.

Ministrul educatiei considera ca normarea cadrelor didactice (numarul de ore predate pe saptamina) este rigid fixata prin Statutul Personalului Didactic, in conditiile in care, in realitate, cadrele didactice efectueaza un numar mai mare de ore prin sistemul de cumul si plata cu ora. In viziunea lui Athanasiu, acest sistem nu permite directorilor de scoli sa acorde profesorilor calificati, care au rezultate profesionale foarte bune, norme mari si o salarizare corespunzatoare. Asadar, conducerile unitatilor de invatamint nu pot, in actualul cadru legislativ, sa participe real si eficient la deciziile privind multiplicarea surselor de finantare si nu sint stimulate pentru cresterea veniturilor proprii si folosirea rationala a resurselor umane si materiale din scoala, este de parere ministrul educatiei.

Actualul sistem de salarizare, de selectie si promovare a personalului nu ofera conducerilor de scoli posibilitatea stimularii personalului angajat in functie de calitatea muncii instructiv-educative, reflectata prin rezultatele elevilor in planul pregatirii profesionale, stiintifice si moral-civice, si nicidecum prin marirea notelor la clasa, apreciaza ministrul Athanasiu.

Acesta considera ca sistemul actual de apreciere, selectare, promovare si salarizare a conducerilor de scoli este nestimulativ. Toate aceste constatari sint numite de conducerea MECT „disfunctionalitati“ care trebuie inlaturate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS