13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate1.400 de miliarde de lei cheltuite ilegal de spitale

1.400 de miliarde de lei cheltuite ilegal de spitale

Peste 1.400 de miliarde de lei au fost cheltuite de directorii de spitale pentru achizitionarea de bunuri si servicii, fara respectarea procedurilor legale. Ministrul interimar al sanatatii, Ionel Blanculescu, a sesizat Parchetul National Anticoruptie (PNA), procurorilor revenindu-le sarcina de a stabili care dintre faptele constatate ca urmare a controlului constituie infractiuni, potrivit legii.

Conform raportului Autoritatii Nationale de Control (ANC), la nivel national exista aproape 50 de spitale judetene, orasenesti, comunale sau centre de diagnostic unde au fost inregistrate nereguli legate de modul in care au fost alese procedurile vizind achizitiile publice, iar in Capitala, 17 unitati sanitare care nu au utilizat procedurile legale pentru toate achizitiile. Contravaloarea bunurilor si serviciilor achizitionate ilegal este de 1.407,4 miliarde de lei si variaza intre opt milioane de lei, la Spitalul Orasenesc Draganesti-Olt, si suma-record de 239,5 miliarde de lei, la Spitalul de Urgenta „Floreasca“ din Capitala.

In clasamentul unitatilor sanitare care au folosit ilegal fondurile se mai afla Spitalul Judetean Brasov, cu achizitii in valoare de 130,7 miliarde de lei. In Bucuresti, printre cele 17 unitati sanitare care au efectuat achizitii ilegale se afla Spitalul Clinic „Coltea“, cu 59,6 miliarde de lei, Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals“, cu 31,3 miliarde de lei, Spitalul „Elias“, cu 15 miliarde de lei, Spitalul Clinic „Sf. Ion“, cu 11,9 miliarde de lei, Institutul de Geriatrie, cu 11,6 miliarde de lei, precum si Spitalul Clinic „Sf. Maria“, cu 10,3 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS