13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Omul-sopirla“ de la Slatina

„Omul-sopirla“ de la Slatina

Poate fi intilnit nu doar in Slatina, ci si in alte orase mari din tara. De cind se stie a calatorit cam prin toata tara si a vazut multe. Nicu – sau „omul-sopirla“, cum ii mai spun unii – este insotit de sora lui, Ileana. Pe unde poposesc, Nicu interpreteaza cintece de jale. Data fiind boala lui, el a induplecat pina acum inimile a mii si mii de oameni. S-a nascut in Moldova, dar nu a stat niciodata prea mult pe acolo. De pe urma cersitului traieste, dar in adincul sufletului sau ar vrea sa fie la casa lui, sa fie insurat, cu un copil sau doi prin preajma. Dar el stie ca asa ceva nu se va intimpla niciodata…

„Asa mi-a fost scris, sa ma chinuiesc!“

Daca ar fi stiut ca va trai toata viata tirindu-se, probabil si-ar fi pus de mult capat zilelor. Dar speranta ca o minune dumnezeiasca il va ajuta totusi sa se poata opera si astfel sa duca o viata normala l-a tinut in viata. Daca il intrebi, iti raspunde ca acum, la 27 de ani, este deja prea tirziu si ca nimeni nu-l mai poate salva.

„Daca mai aveam o sansa, asta era pina acu’ citiva ani, cind eram ceva mai tinar… Dar acum e prea tirziu, stiu eu. Mi s-au obisnuit oasele asa si nu se mai poate face nimic“, spune el cu voce stinsa.

Nicu s-a nascut cu malformatia pe care o are. Acest handicap si, mai ales, rusinea de a se deplasa in modul sau unic l-au determinat sa nu mearga la scoala. „De ce sa ma duc la scoala, sa rida copiii de mine?!… Am stat p-ici, pe colo, <<am facut bani>> ca sa traiesc“, spune el cu tristete, iar privirea ii aluneca instinctiv catre cimentul rece. Neputincioasa, Ileana ne povesteste ca singurul venit sigur pe care-l au este alocatia de handicapat pe care o are Nicu- 2.500.000 de lei. Dar banii nu le ajung sa traiasca, mai ales ca nici nu au un loc stabil unde sa locuiasca. Cersesc din loc in loc, din oras in oras… Pentru Nicu, viata nu mai are sens. Traieste de pe-o zi pe alta pentru ca vrea sa-si duca crucea pina la capat.

„Daca asa mi-a fost scris, sa ma chinuiesc, io ce pot sa mai fac?“, se intreaba el.

Si totusi, speranta…

Dr. Gheorghe Ciobanu, specialist ortoped in cadrul Spitalului Judetean Slatina, spune insa ca Nicu nu reprezinta un caz inoperabil. „Boala sa, respectiv <<genum recurvatum>>, este o maladie congenitala care se poate opera. Chiar am efectuat citeva asemenea operatii, dar persoanele operate de mine erau mult mai tinere decit Nicu. Oricum, el poate fi operat si, daca ar respecta tratamentul ulterior, ar putea duce o viata destul de apropiata de normalitate“, a declarat dr. Gheorghe Ciobanu.

Nicu nu mai poate sa creada asa ceva: „Nu am io bani sa ma operez! Ca sa fac operatie ar trebui sa cersesc ani de zile si io de-abia traiesc de la o zi la alta. La spital iti trebuie bani, nu gluma!“

Unii oamenii il privesc cu compasiune, altii-cu indiferenta. Nicu nu-i mai priveste pe cei care trec pe linga el. Pur si simplu el… doar cinta. Sora lui este cea care colecteaza banii. Si acestia trebuie dramuiti. „Acu’ vrem sa mergem in orasele mari. Am vrea sa ne ducem in Capitala, ca vin sarbatorile, oamenii incep sa iasa cu bani in oras pentru cumparaturi. Acu’ sar cu gologanii, nu gluma!…“, spune Ileana, cu ochii deja sticlind la imaginea banilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS