19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSingura investitie serioasa este un WC

Singura investitie serioasa este un WC

Gheorghe Stanciu, secretarul Primariei Seaca de Padure – Dolj, ne-a trimis o scrisoare in care primarul Ionel Popescu este descris in toate felurile. De la comportare abuziva la ascundere de documente oficiale, de la cheltuirea bugetului comunal dupa bunul plac la condusul in stare de ebrietate al autoturismului primariei si multe alte fapte desprinse din codul penal. Pentru ca nici primarul nu este un necunoscut, in primavara fiind surprins de un fotograf dormind la volanul autoturismului primariei proptit intr-un pom, am vrut sa aflam adevarul.

„Din bugetul local se platesc te miri ce lucrari si facturi care sint in cea mai mare parte intocmite fictiv, nu reflecta realitatea, foloseste persoane din localitate angajate cu conventie civila pentru lucrari in interes personal, dar platite din bugetul local, cheltuieste banul public intr-un mod cu totul defectuos, zeci si sute de milioane anual, fara ca in comuna sa fie realizat si finalizat macar un obiectiv din multimea de propuneri cu care s-a angajat in fata consilierilor locali, a alegatorilor“, asa suna o parte din scrisoarea secretarului Stanciu.

Ne-am intrebat de ce, daca a stiut atitea lucruri necurate, secretarul de la Seaca de Padure a tacut chitic. Dupa ce am fost in comuna am aflat. Cearta dintre cei doi a rabufnit in momentul in care primarul nu a fost de acord sa-i deconteze secretarului suma de 700 de euro, bani necesari specializarii in administratia publica locala la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti, unde acesta este cursant.

„S-a suparat si popa pe primar“

„Eu trebuie sa arhivez toate documentele emise de consiliul local, dar primarul refuza sa-mi predea pe baza de inventar documentele financiar-contabile. Ele sint tinute de contabila primariei, care face ce zice primarul. Nici documentele legate de Legea fondului funciar nu le preda, desi au fost pierdute caietele cu masuratorile initiale. Livada din satul Veleni a fost a CAP-ului si a fost pusa in posesia oamenilor. Cind s-au intocmit titlurile de proprietate, nimeni nu mai are livada la Veleni. Cu aprobarea consiliului local, validata de prefectura, m-am inscris la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, invatamint la distanta, si nu mi-a decontat cei 700 euro, reprezentind taxele scolare, desi eu sint singurul secretar din judetul Dolj care participa la asa ceva. Masina primariei nu are foaie de parcurs si o foloseste in interes personal. Primarul are magazin pe numele tatalui sau, Iulian Popescu, si cara marfa cu masina primariei. Lui Simion Alexandru, lucrator la cadastru, ii deconteaza delegatia in fiecare saptamina, ca el are domiciliul in Craiova, iar mie nu-mi da banii cuveniti. Nu a facut decit un WC la primarie si nu a fost in stare sa-l finalizeze, desi a bagat in el milioane de lei. A adus apa pe un furtun de la un kilometru distanta, dupa care a descoperit ca nu are presiune si trebuie sa mai cumpere o pompa si un vas din care apa sa fie trasa cu un hidrofor. A facut o cismea si a strins bani de la lume din sat sa-i dea popii sa o sfinteasca si nu i-a dat, de s-a suparat si popa pe el“, spune Gheorghe Stanciu, recunoscind ca fata de toate neajunsurile descrise a avut doar o reactie necontrolata zilele trecute.

„Imi gasesc o usoara vina“

Primarul Ionel Popescu parea mirat de acuze, motivindu-si o parte din abateri prin faptul ca „nu mi-au fost solicitate documentele decit anul acesta pentru arhivare. Aici imi gasesc o usoara vina, dar nu stiu de ce secretarul nu vrea sa inteleaga ca nu pot sa-i dau 700 de euro pentru scoala, pentru ca nu i-am prevazut in buget si pentru ca de la trezorerie nu pot ridica pe cheltuieli materiale decit cinci milioane de lei pe zi. Comuna este saraca si am facut intr-adevar un WC care nu este finalizat si in care am bagat pina acum sase – sapte milioane de lei. Secretarul zice ca eu am fost beat la volan cind a scris presa ca m-am proptit cu masina primariei intr-un par, dar ca el bate oamenii din sat nu v-a spus? Nu mai am de doua saptamini permis de conducere si tot de atunci am dat masina celui de la OCOT sa circule cu ea, ca el are permis. O sa-l dau in judecata. I-am facut fila cec in valoare de 12 milioane si ceva si el, cind a vazut, a inceput sa injure casiera si contabila si m-a amenintat si pe mine ca face moarte de om. Pai asta e secretar? L-a tinut pe unul cinci zile cu mortul in casa si nu a vrut sa-i dea certificatul de deces, ca nu stiu ce dracu’ a zis ca lipseste si l-a mai si batut pe mos“, spune primarul Popescu, trimitind dupa cei batuti de secretar.

Casiera primariei, Anica Ghioiu, povesteste ca nici un functionar al primariei nu a scapat nedracuit sau fara sa fie amenintat cu bataia de secretar. Inca trei-patru oameni, veniti in fuga la primarie, si-au depanat pataniile cu secretarul, care i-a imbrincit si i-a lovit pina au cazut jos. La toate acuzele adresate de oameni, Gheorghe Stanciu are varianta lui, potrivit careia cei care au intrat in conflict cu el au cazut pur si simplu din picioare cind a pus el mina pe ei (n.r. – ca sa-i mingiie!?). Oricum, cearta dintre secretar si primar a ajuns la urechile satenilor, care tin cind cu unul, cind cu altul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS