14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Educatiei va asigura indexarea burselor

Ministerul Educatiei va asigura indexarea burselor

Conducerea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului ( MECT), in protocolul incheiat cu liderii confederatiilor sindicale studentesti pentru incetarea miscarilor de protest, la „capitolul“ promisiuni consemneaza: „Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului va aloca, esalonat, inclusiv din imprumuturile externe contractate cu BEI, BDCE si BERD, suma de 30 de milioane de euro necesara caminelor studentesti, incepind cu trimestru I al anului 2004“. De asemenea, se mai arata ca MECT va asigura indexarea cu 12% a alocatiilor pentru burse si „va sustine, la rectificarea bugetara din cursul anului 2004, cresterea alocatiilor pentru burse“. In protocol se precizeaza ca, „in acest sens, MECT, Consiliul National al Rectorilor si reprezentantii studentilor vor colabora la elaborarea unui mecanism in vederea acordarii de burse private“.

La Conferinta europeana a ministrilor educatiei, din 19 septembrie, desfasurata la Berlin, in Raportul de tara, ministrul Alexandru Athanasiu a consemnat cit de mare si fericita este „Dimensiunea sociala in invatamintul superior“.

Potrivit documentului, acesta a spus ca 5% dintre studenti beneficiaza de burse de performanta, 10-15% au burse de merit, pentru rezultate exceptionale la invatatura, bursele de studiu reprezinta 30-40%, iar bursele sociale – 30-40%.

„Reconsiderarea sistemului de acordare a burselor a condus la o usoara crestere a numarului de burse sociale si a burselor de merit, cu o modificare sensibila a burselor de studiu“, a mai spus Athanasiu.

Acesta le-a spus europenilor ca „studentii romani pot beneficia de burse pe baza de contract incheiat cu agentii economici si cu alte persoane juridice sau fizice“. De asemenea, ministrul educatiei a mai sustinut ca sint sperante mari ca studentii romani sa obtina inclusiv credite pentru studii acordate de banci, numai ca „bancile romanesti sint insensibile la cererile existente“. Acesta nu a omis „formarea specialistilor in mediul rural“ si nici „stimularea studentilor provenind din localitatile rurale, fiecare avind o bursa ce depaseste media bursei de studiu“. Si pentru a sti Europa Occidentala ca in Romania curge lapte si miere, in acelasi raport se sustine ca studentii care provin din familii sarace, inscrisi pe locuri cu taxe, beneficiaza de reducerea taxelor pina la scutirea totala.

Toate acestea, in conditiile in care parintii elevilor din invatamintul obligatoriu (clasele I-X) – gratuit, conform legii – platesc in fiecare an fondul clasei si fondul scolii, cu sume care variaza de la citeva sute de mii de lei, la chiar doua milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS