28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn padurar de 71 de ani a fost solicitat sa supravegheze padurile Mitropoliei Olteniei

Un padurar de 71 de ani a fost solicitat sa supravegheze padurile Mitropoliei Olteniei

• Victor Pelteu este din Crasna si raspunde de 90 de hectare din Padurea Dumbrava • La recomandarea Directiei Silvice Gorj, Mitropolitul Olteniei, Teofan Savu, i-a solicitat personal lui Victor Pelteu sa revina
in activitate, ca padurar la Ocolul Silvic detinut de Mitropolie in Gorj • Mitropolia Olteniei are padure in Gorj la Polovragi, Tismana, Pesteana, avind angajati sase padurari

Victor Pelteu a fost 40 de ani padurar in Ocolul Silvic din Crasna. In tot acest timp, si-a facut meseria asa cum a stiu mai bine, aparind fondul forestier de cei care atentau la acesta. Virsta de 71 de ani nu si-a spus pina acum cuvintul, batrinul padurar avind o sanatate de fier.

Victor Pelteu se trezea aproape in fiecare dimineata la ora 4.00 si inspecta fiecare metru patrat de padure pe care o avea in raspundere. Modul in care si-a facut meseria i-a atras respectul atit al colegilor, cit si al sefilor sai, fiind deseori apreciat pentru munca sa.

Padurarul petrece mult timp in biblioteca personala

Victor Pelteu a fost apreciat mai mult dupa ce a iesit la pensie. Adica atunci cind a fost solicitat sa reintre in activitate si sa lucreze ca angajat al Ocolului Silvic detinut de Mitropolia Olteniei in judetul Gorj. Acum, padurarul are de supravegheat 90 de hectare de padure si spune ca este o suprafata prea mica pentru ceea ce poate.

„Aproape ca mi-au dat lacrimile cind am vazut ca m-au chemat la virsta mea, de 71 de ani. Sint cel mai batrin padurar activ din Gorj. Am vorbit cu mitropolitul si nu am mai stiut ce sa ii zic, atunci cind mi-a spus: «Nea Victore, numai dumneata ai putea sa ai grija de padurea de aici!».Am ramas uimit ca nu m-au uitat cei de la directia silvica si m-au propus sa fac treaba asta. S-au gindit probabil si la experienta mea – avind in vedere ca am stat 40 de ani in meseria asta. Acum raspund de Dumbrava Crasna. Sint la jumatate de norma, din cauza suprafetei mici. Se putea si mai mult. In fiecare dimineata ma trezesc fara probleme la ora 4.00, fara ceas, si plec la munca. Mai merg si noaptea in padure. Imi pun pusca in spate si plec“, a povestit batrinul padurar. Victor Pelteu si-a mentinut nu numai trupul in forma, dar si mintea. Nu trece saptamina sa nu citeasca sau sa nu consulte vreo carte de specialitate, si nu numai, din biblioteca personala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS