16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePloaia a lasat trei familii fara case

Ploaia a lasat trei familii fara case

O ploaie cum nu s-a mai vazut de mai multi ani s-a abatut, in noaptea de marti spre miercuri, asupra comunei doljene Urzicuta. In urma acestor precipitatii, trei imobile s-au prabusit, proprietarii scapind ca prin urechile acului fara nici o zgirietura.

Sinistrati peste noapte

„Dormeam in casa mica, impreuna cu nevasta si cu baietii, cind, pe la cinci dimineata, am auzit un zgomot puternic, de parca ar fi cazut ceva pe acoperis. Am iesit afara in ploaie si m-am uitat prin curte, dar n-am vazut nimic. Cind sa intru inapoi, am vazut ca nu mai aveam acoperis la casa mare. Se prabusise in camere, peste mobila, peste paturi, peste tot ce era acolo. Bine ca n-am dormit acolo, ca am fi fost morti. Fiu-meu dormise in casa mare cu o noapte inainte, da’ norocul lui a fost ca a venit si el in casa mica“, povesteste Gheorghe Firescu, proprietarul unuia dintre imobilele prabusite.

Un noroc si mai mare a avut Georgeta Glodeanu, o batrina din satul Urzica Mare, care locuieste singura: „M-am bagat cu capul sub perna, ca sa nu mai aud cum tuna afara. Dintr-o data s-a auzit cum piriie acoperisul. Am iesit repede din casa si imediat in spatele meu au cazut acoperisul si doi pereti“.

Un alt imobil grav afectat a fost cel al lui Ion Cimpeanu, tot din satul Urzica Mare.

Peste 200 de case din comuna ar trebui reconstruite din temelii

Precipitatiile inregistrate in noaptea respectiva au atins valori intre 60 – 80 de litri pe metrul patrat, fiind, dupa spusele primarului Florin Grigorescu, cele mai abundente din ultimul deceniu. Cele trei case s-au prabusit nu numai din cauza ploii, ci si a faptului ca nu erau bine construite.

„Sint case ridicate inainte de 1940, facute cu caramida lipita cu pamint, dar fara fundatie, fara centura, fara stilpi, fara nici un fel de structura de rezistenta“, a mentionat primarul Grigorescu.

O comisie compusa din reprezentanti ai Prefecturii Dolj, consiliului judetean si Inspectoratului de Protectie Civila a evaluat ieri, la fata locului, pagubele. A fost intocmita o nota de constatare, in baza careia se vor face propuneri pentru acordarea unor ajutoare constind in materiale de constructii, necesare pentru refacerea celor trei imobile. Cum iarna este aproape, iar ajutoarele nu pot fi acordate decit prin hotarire de guvern, sint putine sanse ca gospodariile respective sa fie reparate in aceasta toamna.

„In localitate sint peste 200 de gospodarii fara fundatie, construite cu o jumatate de veac in urma, care ar putea avea oricind probleme de acest gen. Singura solutie pentru a nu se mai intimpla asa ceva ar fi reconstruirea din temelii a acestor case“, a declarat ing. Georgeta Placintescu, consilier tehnic al Consiliului Judetean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS